2024. május 7. - Gizella

Nem menekülhetünk

A klímaváltozás káros következményei már csak mérsékelhetők, de nem fékezhetők meg. Erre a minden korábbinál borúlátóbb következtetésre jutottak az ENSZ környezetvédelmi szakértői abban a legújabb jelentésükben, amelyet előzetesen a Financial Times Deutsc
2007. március 2. péntek 13:01 - Hírextra

A jelentés értesülések szerint a világszervezet főtitkárát, Ban Ki Munt is annyira megdöbbentette, hogy hangsúlyozta: a klímaváltozás elleni harcot mostantól az ENSZ tevékenységének középpontjába kell állítani.

A főtitkár szerint az általános felmelegedés okozta következmények jobban sújthatják az emberiséget, mint a háborúk, illetve a különböző konfliktusok.

A beszámoló készítői egyebek között arra mutattak rá, hogy az általános felmelegedés immár a leghatározottabb cselekvés ellenére sem fékezhető meg. A tudósok, illetve szakértők szerint a század végéig a földközeli globális hőmérséklet minimálisan 0,6 százalékkal növekszik majd. Mindez - mint vélekedtek - elsősorban Európát és Ázsiát sújtja majd, a következmények pedig elsősorban a rendkívüli hőség okozta halálesetek megszaporodása, továbbá minden korábbi méreteket felülmúló szárazságok, áradások, orkánok, valamint erdőtüzek lesznek. Mindez - de elsősorban a tengerszint emelkedése miatt várható áradások - pedig emberek millióit fenyegetik majd.

A hivatalosan még nem ismertetett, drámai hangú jelentés a halálesetek megszaporodása mellett súlyos járványos megbetegedések veszélyeire figyelmeztetett. Emellett felhívta a figyelmet a biológiai környezet sokszínűségét fenyegető kockázatokra is.

Az ENSZ klímaszakértői arra intettek, hogy a politikai döntéshozók összefogása jelentősen megkésett ugyan, de még mindig nem késő.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását