2024. május 3. - Tímea, Irma

James Baker: Amerika nem lehet a világ csendőre

James Baker volt amerikai külügyminiszter szerint az Egyesült Államok nem játszhatja a világ csendőrének szerepét és Washingtonnak időnként szót kell értenie zsarnoki hatalmakkal is.
2007. március 1. csütörtök 07:57 - Hírextra
"Nem lehetünk, még ha szeretnénk is, a világ csendőre" - mondta az előző Bush-kormány külügyminisztere, befolyásos külpolitikai szakértő a washingtoni kongresszusi könyvtárban tartott előadásában, amelyből a newsmax hírportál idézett részleteket. James Baker volt republikánus külügyminiszter Lee Hamilton volt demokrata párti képviselővel közösen vezette azt a szakértői csoportot, amely tavaly jelentést állított össze a kudarcot vallott iraki háborús politika alternatíváiról.

A Baker-Hamilton bizottság az amerikai csapatok kivonásának "felelősségteljes" megkezdését és erőteljes térségbeli diplomáciai nyitást javasolt George Bushnak, aki azonban ehelyett új bagdadi biztonsági tervvel, csapaterősítési szándékkal állt elő. "Be kell látnunk, hogy az Egyesült Államoknak időnként szót kell értenie a zsarnoki hatalmakkal" - hangsúlyozta előadásában a volt külügyminiszter, aki egyfajta "pragmatikus idealizmust" vázolt fel az amerikai külpolitika számára.

Baker szerint Washington használhatja erejét, hiszen "nincs más választás (...) ha az Egyesült Államok nem gyakorolja hatalmát, más teszi meg helyette". Rámutatott ugyanakkor, hogy Washingtonnak ismernie kell saját hatalmának határait. Irakot említette olyan példaként, amely megmutatta az amerikai katonai erő korlátait. Henry Kissinger volt külügyminiszternek ajánlott előadásában Baker kiemelte: a világon több ország, különösen az európai és a kelet-ázsiai szövetségesek az Egyesült Államok vezető szerepétől függenek.

A szakértő - ugyanaznap, hogy Condoleezza Rice külügyminiszter bejelentette, Amerika részt vesz egy olyan iraki konferencián, amelyre Irán és Szíria képviselőit is meghívják - arról beszélt: ha az események változnak, akkor Washingtonnak is módosítania kell külpolitikáján. Ez történik Irak tekintetében - mondta. Baker azt szorgalmazta, hogy a washingtoni kormány közel-keleti diplomáciája terjedjen túl Izraelen és a palesztinokon. Be kell vonni az egyeztetésekbe Szíriát, amely hatással van a Hamász milíciára, rábírhatja, hogy ismerje el Izraelt - szögezte le.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását