2024. április 23. - Béla

Jahja Rahim Szavafi iráni tábornok fenyegetőzni kezdett

Az Irakban meghúzódó iráni kurd fegyveresek megtámadásával fenyegetőzött szerdán az iráni forradalmi gárda parancsnoka, ha az iraki kormány nem távolítja el őket a határtól.
2007. február 28. szerda 15:41 - Hírextra
"Ha az iraki kormány nem űzi ki az iráni fegyveres lázadókat a határövezetből, a forradalmi gárda fenntartja magának a jogot arra, hogy a határon túl is üldözze őket" - jelentette ki Jahja Rahim Szavafi tábornok. Felszólította a határvidéken élő kurd és azeri lakosságot, hogy támogassa a kormány fegyveres erőit az "iszlámellenes" lázadók szétverésében. Irán északnyugati részén péntek óta összecsapások folynak az iráni hadsereg és nemzeti gárda, illetve szeparatista iráni kurd fegyveresek között.


A lázadók a Pezsak nevű szervezet tagjai, akik szoros kapcsolatot tartanak a törökországi kurdok vezető szeparatista pártjával, a Kurdisztáni Munkáspárttal. A Pezsak tagjai az iraki és a török határon át jutnak be Iránba. Szavafi tábornok szerint péntek óta több mint harmincat megöltek közülük.

Az irániak legalább 14 embert vesztettek, amikor a hadműveletek során lezuhant a helikopterük. Teherán Washingtont és Londont vádolja azzal, hogy etnikai és vallási alapú széthúzást szítanak Irán kisebbségek által lakott határterületein.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását