2024. május 7. - Gizella

Bajban leszünk, ha melegszik az idő

A kontinensen belül Magyarország lesz az egyik olyan állam, amelyet a leginkább érinthet majd a klímaváltozás - derül ki az ENSZ Alapítvány és a Sigma Xi nevű nemzetközi kutatási társaság jelentéséből.
2007. február 28. szerda 17:32 - Hírextra
A jelentéshez szerint az úgynevezett biodiverzitás, vagyis a faji sokszínűség alakulása szempontjából Magyarország az egyik leginkább veszélyeztetett terület - mondta Diana Ürge-Vorsatz, a Közép-Európai Egyetem (CEU) tanára az egyetem és a környezetvédelmi tárca konferenciáján Budapesten.

Az átlagos felszíni hőmérséklet jelenleg 0,8 Celsius fokkal haladja meg az 1750-es szintet, de a növekedés jelentős része az 1970-es évektől kezdődően ment végbe - állapítja meg a tanulmány. A jelentés szerint az átlagos hőmérséklet-emelkedés nem haladhatja meg a 2-2,5 fokot, mert az már elviselhetetlen és visszafordíthatatlan következményekkel járna a Földön. A klímaváltozás hatásai már most is érezhetőek. A szakértők úgy vélik: ennek tudhatóak be az egyre gyakoribb árvizek, aszályok és futótüzek, valamint a sarkkörökön a jégtakaró olvadása.

A jelentés szerint még elkerülhető a kezelhetetlen mértékű klímaváltozás. A tanulmány készítői olyan ajánlásokat dolgoztak ki, amelyek segítik az emberi tevékenységhez köthető üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését és a klímaváltozás hatásainak kezelését. Ilyen javaslat például az épületek és a járművek energiahatékonyságának növelése, az energia-előállítás szénmentesítése megújuló forrásokkal és atomenergiával, valamint az erdősítés és újfajta talajkezelési módszerek alkalmazása.

Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerint az emberiség XXI. századi legfontosabb sorskérdése a klímaváltozás, és fontos, hogy a most elkészült jelentést a magyar közvélemény is megismerje. A tárcavezető közölte: az ENSZ-főtitkár még ebben az évben összehív egy rendkívüli klíma-csúcsértekezletet, és ez előmozdíthatja a szerinte döcögő nemzetközi tárgyalásokat.

Itthon alapvető nemzeti feladat a klímaváltozással foglakozni - mondta Persányi Miklós, aki ismét megígérte, hogy még idén az Országgyűlés elé terjeszti a Nemzeti Klímaváltozási Stratégiát. A miniszter szeretné, ha ez nem válna pártpolitikai kérdéssé, mivel több évtizedes feladatokról van szó.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását