2024. május 4. - Mónika, Flórián

Az amerikaiak többsége kivonulna Irakból

Az amerikaiak többsége azt akarja, hogy Washington rögzítse az Irakot megszálló amerikai haderők kivonásának menetrendjét, miközben egyre nő azoknak az aránya, akik ellenzik az iraki háborút - ez derült ki az ABC News és a The Washington Post hétfőn nyilv
2007. február 27. kedd 10:26 - Hírextra
A felmérés szerint a megkérdezettek 56 százaléka úgy véli: akkor is ki kell vonni az amerikai katonákat Irakból, ha az országban nem állt helyre a civil rend. Ötvenhárom százalék e kivonás pontos menetrendjét is várja. Ez utóbbi kérdésben tavaly nyáron még 47 százalék volt az igenlők aránya, 2005 végén pedig még csak 39 százalék.

A határidőt követelők nagy többsége azt akarja, hogy a 139 ezer amerikai katona egy éven belül kerüljön haza, ennek a csoportnak a fele fél éven belüli Irakból való távozás mellett van. A közvélemény-kutatás azt is megállapította, hogy immár az amerikaiak 64 százaléka szerint nem érdemes az iraki háborút folytatni. Ez 6 százalékos növekedést jelent az egy hónappal ezelőtti felméréshez képest.

A megkérdezettek kétharmada ellenzi George Bush amerikai elnök 21.500 fős csapaterősítési tervét, és ugyanennyien javasolják, hogy az Egyesült Államok csökkentse a Bagdadnak nyújtott katonai és pénzügyi támogatást, amennyiben az irakiak nem lépnek előre a rendteremtés terén. Hetven százalék szerint az iraki erőszak megfékezhetetlensége elsősorban a bagdadi kormány felelőssége és nem Washingtoné.

Az ABC azt is kiderítette, hogy bár az amerikaiak továbbra is bíznak abban, hogy a demokrata vezetésű Kongresszus féken tudja tartani Bush elnököt Irak ügyében, az optimisták aránya némileg csökkent. Januárban még 60 százalék bízott a demokratákban, jelenleg már csak 54 százalék.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását