2024. május 2. - Zsigmond

Először vonhatnak felelősségre egy államot népirtás miatt

Az ENSZ Hágában ülésező törvényszéke hétfőn dönt arról, hogy a szerb állam felelősségre vonható-e az 1990-es évek elején a háború alatt történt boszniai népirtás miatt. Ez lehet az első eset, hogy egy államot, és nem egy személyt, vagy csoportot tesznek f
2007. február 26. hétfő 09:17 - Hírextra
A pert Bosznia indította: azzal vádolják Szerbiát, hogy az 1992 és 1995 között zajlott háború alatt etnikai gyűlöletet szított, és aktívan részt vett a Boszniában elleni gyilkosságokban. Belgrád tagadja, hogy állami szinten részt vett volna konfliktusban, amit Bosznia etnikai csoportjai közötti belső háborúként jellemzett.

A per egy évvel ezelőtt kezdődött. A 16 bíróból álló testület döntése ellen nem lehet fellebbezni. Bosznia több milliárd dollárnyi kártérítést követelhet Belgrádtól, ha a bíróság úgy dönt, hogy a szerb állam aktívan részt vett a gyilkosságokban.

A Nemzetközi Törvényszék két személyt már bűnösnek talált a srebrenicai vérengzéssel kapcsolatban, amit hivatalosan is népirtásnak minősített. 1995-ben nagyjából nyolcezer moszlim férfit és fiatal fiút gyilkoltak meg szerb fegyveresek, miután elfoglalták a várost.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását