2024. március 29. - Auguszta

A gyerekek fele alultáplált

Indiában több a rosszul táplált gyerek, mint a fekete-afrikai országokban, annak ellenére, hogy a probléma megoldására megvan a pénz - derül ki egy jelentésből.
2007. február 22. csütörtök 13:39 - Hírextra
A három éven aluli indiai gyerekek 46 százaléka alultáplált - ez áll az indiai egészségügyi minisztérium és az Unicef, az ENSZ gyermekjóléti szervezetének közös felmérésében.

A mostani adat a hét évvel ezelőtti eredményhez képest egy százalékpontos csökkenést jelent.

Ez jócskán meghaladja a fekete-afrikai országokban mért 35, vagy a Kínában regisztrált 8 százalékot.

Míg az indiai elit és a középosztály egyre vagyonosabb, az alsóbb társadalmi rétegek (csaknem 600 millió ember) képtelenek lépést tartani velük. India gazdasága 2003 óta évente 8 százalékkal növekszik, GDP-je kétszer akkora, mint egész Afrikáé, emellett politikailag stabilabb, infrastrukturálisan és a fejlődés szempontjából is sokkal jobb helyzetben van, mint az afrikai országok.

Az indiai gyerekek körében azonban az alultápláltság aránya rosszabb, mint Etiópiáé, azonos Eritreáéval és Burkina Fasóéval.

Az Unicef helyi illetékese szerint éppen India miatt nem tudják majd teljesíteni az ezredfordulón kitűzött célokat: a szegénység és az éhezés globális megszüntetését 2015-ig.

Weiner Schultink szerint az ijesztő eredményekből következhet, hogy a viszonylag fiatal populáció után következő generáció alulfejlett, esetleg szellemileg visszamaradott lesz a rossz életkörülmények miatt.

Nőtt a vérszegények aránya is: a három év alatti gyermekek 79, a nők 56 százalékát sújtja ez a redellenesség. Emelkedett a kórosan soványak száma is: a kicsik 47 százaléka alultáplált.

Az Unicef szakértője szerint nem az a probléma, hogy az ország nem rendelkezik a probléma megoldásához szükséges anyagi javakkal, hanem az, hogy nem költ eleget a gyerekekre, közölte az Inforádió.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását