2024. május 3. - Tímea, Irma

Oroszország uránt a Dél-afrikai atomerőművekbe

Oroszország uránt ad el a Dél-afrikai Köztársaságnak - egyebek között erről írt alá megállapodást Pretoriában Szergej Kirijenko, az orosz Szövetségi Atomenergetikai Ügynökség vezetője.
2007. február 21. szerda 18:43 - Hírextra
Közlése szerint az orosz Tyehsznabekszport cég már az államközi megállapodás megkötése előtt is szállított a múlt év októberétől csekély mértékben dúsított uránt a Fokváros közelében működő atomerőmű - az afrikai földrész egyetlen működő atomerőműve - számára. Az atomenergetika terén kötött új orosz-dél-afrikai megállapodások értelmében Oroszország geológiai kutatásokkal és műszaki eszközökkel segíti a Dél-afrikai Köztársaságot a hazai uránérckészletek feltárásában és kitermelésében.

Dél-afrikai szakemberek oroszországi tanulmányutakon tanulmányozhatják az uránkitermelés szakmai fogásait. A Dél-afrikai Köztársaság érdeklődést mutatott a Pretoriában lezajlott tárgyalásokon a tengervíz sótalanításában is segítséget jelentő úszó atomerőművek kifejlesztésének orosz tervei iránt is - közölte az orosz miniszter. A Dél-afrikai Köztársaság ambiciózus atomenergetikai terveket dédelget, mintegy 20 reaktor megépítését tervezi.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását