2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Irán még mindig akarja

Irán tárgyalni akar, de előfeltételek nélkül, ami azt jelenti, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának decemberi határozata ellenére nem függeszti fel urándúsító tevékenységét - derült ki Ali Laridzsáni iráni főtárgyaló keddi bécsi sajtónyilatkozatából.
2007. február 21. szerda 08:27 - Hírextra

A nukleáris ügyekben illetékes főtárgyaló azt követően állt az osztrák fővárosban a sajtó elé, hogy találkozott a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetőjével, Mohamed el-Baradei főigazgatóval. Különös jelentőséget adott a NAÜ főigazgatója és az iráni főtárgyaló közötti találkozónak az a tény, hogy a megbeszélést egy nappal az ENSZ Biztonsági Tanácsa által megszabott határidő előtt tartották.

A BT tavaly decemberben egyhangúlag elfogadott határozatában 60 napos határidőt szabott Iránnak arra, hogy függessze fel urándúsító tevékenységét, ellenkező esetben a testület újabb szankciókat hozhat ellene. A szerdán lejáró határidő után Mohamed el-Baradei főigazgatónak jelentést kell küldenie New Yorkba arról, hogy Irán teljesítette-e a BT határozatában foglaltakat. A NAÜ vezetője péntekig küldi el jelentését, amelyben csak azt tudja majd rögzíteni, hogy Irán nem tett eleget a BT követelésének, és nem függesztette fel urándúsító programját.

Laridzsáni bécsi nyilatkozatában kijelentette, országa számára szóba sem jöhet az urándúsítás felfüggesztése. Úgy fogalmazott, hogy "sakkjátszmát nem lehet az ökölvívók ringjében megoldani". Kijelentette, hogy az iráni atomprogrammal kapcsolatos vitát csak tárgyalásos úton lehet megoldani, és Teherán garanciákat adhatna arra, hogy atomprogramját nem használja katonai célokra.

A NAÜ főigazgatójával tartott megbeszéléséről részletek említése nélkül elmondta, hogy a tárgyalások újrafelvételének a módozatairól tárgyaltak konstruktív légkörben.

Az osztrák tömegtájékoztatás beszámolt arról is, hogy Ali Laridzsáni Bécsben találkozott Karel de Gucht belga külügyminiszterrel a BT szankcióbizottságának elnökével. A külügyminiszter annyit mondott: Irán nem várhat jelenleg semmiféle engedményt Európa részéről az atomprogramja körüli vitában.

Hangsúlyozta, hogy Teheránnak az urándúsítás leállításával kell megteremtenie a nemzetközi közösség bizalmát atomprogramja iránt. Hozzáfűzte, hogy "nagyon valószínűtlennek" tart egy Irán elleni katonai akciót. Véleménye szerint az igazi veszély inkább onnan fenyeget, hogy Irán kiléphet az atomsorompó-szerződésből.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását