2024. április 30. - Katalin, Kitti

"Készen állnak arra, hogy egy nőt Amerika elnökévé válasszanak?"

A demokrata párti elnökjelöltség megszerzésére törekvő Hillary Clinton a nemével kampányol, arról igyekszik meggyőzni a női választókat, hogy történelmet írhatnak, ha rá szavaznak és megválasztják személyében az első amerikai elnöknőt - számolt be a keddi
2007. február 20. kedd 21:13 - Hírextra
"Készen állnak arra, hogy egy nőt Amerika elnökévé válasszanak?" - szegezte a kérdést Bill Clinton volt elnök felesége elsősorban fekete, női hallgatóságának az állam fővárosában, Columbiában hétfőn. A beszámolók szerint Hillary sokak szívére hatott, de ugyancsak sokakat megindított pártbeli vetélytársának, Barack Obama illinois-i szenátornak az előző heti dél-carolinai kampányrendezvénye.

Az afro-amerikai elnökjelölt-aspiráns azzal igyekezett támogatást szerezni, hogy kijelentette, ő lehet az Egyesült Államok első fekete elnöke. "Szerintem ez a kampány a korlátok áttöréséről szól (...) én vagyok az a tapasztalt jelölt, aki lebonthatja a korlátokat" - fogalmazott Hillary Clinton. Mint a politico hírportál írta, míg Margaret Thatcher egykori brit miniszterelnök külön hangórákat vett, hogy szavai férfiasan hangozzanak, addig Clinton ellenkező irányt szab kampányának: üzenetének szerves részét képezi az, hogy ő nőként és anyaként pályázik az elnökségre.

Hillary Clinton eddigi politikai karrierje során soha nem helyezett ilyen hangsúlyt a nemére. Korábban látványosan megvetette a konyhai foglalatosságokat, felbőszítve ezzel sok női szavazócsoportot. S miközben a New York-i szenátor asszony azt a magasztos célt hangoztatja, hogy meg kívánja változtatni a nőkről alkotott képet, stratégiáját a hideg számok is erősítik.

Mint Ann Lewis korábbi fehér házi kommunikációs igazgató, Hillary jelenlegi tanácsadója kifejtette, a 2004-es elnökválasztáson a szavazatok 54 százalékát nők adták le. Hillary tavaly novemberben pedig úgy nyerte meg a második szenátori választást, amelyen indult, hogy a nők 73 és a férfiak 61 százaléka voksolt rá. Lewis hangsúlyozta: Hillary kampányában nem egyszerűen mindenkihez, hanem alapvetően a nőkhöz kíván szólni.

Felmérések szerint az amerikai szavazókat bár a nemek közötti különbség is egyértelműen megosztja, a faji és jövedelmi eltérések sokkal erősebben befolyásolják a választók döntését. Clinton a fekete nőkhöz szólva eddig mindesetre sikeresen megakadályozta, hogy az afrikai amerikai népesség egy tömbként a fekete bőrű Barack Obama mögé álljon.

A Siena College e héten ismertetett friss közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 12 százaléka van azon a véleményen, hogy az Egyesült Államok elnöke ne legyen nő. A kutatás szerint a lakosság sokkal inkább elfogadja a gyengébb nem képviselőit a törvényhozásban, mint kormányzati pozíciókban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

csa-csa
2007. február 21. 16:37
miért ne lehetne egy nő az elnök?
Hol van az előírva, hogy csak férfi lehet?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását