2024. május 2. - Zsigmond

Bőrrák diagnosztizálás felsőfokon Szegeden

Speciális bőrmikroszkópot és a hozzá tartozó számítógépes programot kapott hétfőn a szegedi bőrgyógyászati klinika. A négymillió forint értékű eszköz adomány, a bőr daganatos megbetegedéseinek korai felismerését segíti.
2007. február 20. kedd 06:58 - Hírextra
Magyarországon az elmúlt évtizedben kétszeresére nőtt a melanómás, vagyis a festékes bőrrákban szenvedő betegek száma, évente körülbelül 2000 embernél mutatják ki a kórt. A hagyományos kézi bőrmikroszkóppal csak közvetlen közelről lehet megvizsgálni a bőrön lévő elváltozásokat, ez kényelmetlen és gyakran kellemetlen is. Az új, számítógéppel összekötött mikroszkóppal már sokkal egyszerűbb, kényelmesebb a vizsgálat, és a felvételek pár perc alatt kiértékelhetőek.

A számítógép nem csak a bőrfelszín elváltozásait mutatja meg, segítségével a bőr különböző rétegeit is vizsgálni lehet - mondta a Független Hírügynökségnek Oláh Judit, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati Klinikájának docense.

A szakember szerint a bőr felszínén található anyajegyekre, különösen azok elváltozásaira mindenképpen oda kell figyelni. A változás méretbeni vagy színbeni lehet, de a bőr viszkethet, begyulladhat, vérezhet is - ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni.

Az orvosok szerint a túlzásba vitt napozás, a szoláriumozás miatt a melanóma a 20-30 évesek között a leggyakoribb daganatos megbetegedés lett, és ez vezeti a fiatalok rákhalálozási listáját is. Magyarországon évente félezren halnak meg rosszindulatú bőrrákban, pedig gyógyítható, ha időben észreveszik.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását