2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A közvélemény a blokád ellen

Sikertelen volt a blokád az Erzsébet hídon, de Budapest közlekedését néhány órára nagyon megnehezítette az akció. A rendzavarók a város több pontján is akadályozták a forgalmat, az Astoriánál egy buszt fordítottak keresztbe. Körülbelül két óra alatt állt
2007. október 27. szombat 08:37 - Hírextra

A nap kronológiája

Reggel, az egyik radikális internetes portál felhívására, száz-kétszáz ember gyűlt össze az Erzsébet hídon. A rendőrök a környező utcákba szorították őket. A rendbontók ezután kisebb csoportokra oszlottak, az Astorián, aztán a Blaha Lujza és Köztársaság téren át egészen a Keleti pályaudvarig vonultak, ott pedig szétoszlottak.

Reggel nyolckor kezdődött a nem jelentett demonstráció. Az Erzsébet hidat nem sikerült elfoglalni, viszont jókora dugót okozott az akció. A rendőrök fél tízre mindenkit letereltek a hídról és tíz óra körül újra elindulhatott a forgalom.

Volt aki zászlóval, volt ki autóval és volt, aki dobszóval érkezett az Erzsébet hídra. Reggel nyolckor még több volt a rendőr a hídon, olyan sokan voltak, hogy kis híján megbénult a forgalom.

Később, amikor már a civilek is többen lettek, néhányszor, néhány percre valóban bedugult a híd. A rendőrök kilenc óra körül kezdték el leterelni a tömeget a hídról: többször, hangosbeszélőn figyelmeztették az embereket, hogy feloszlatják a tömeget, ha nem engedelmeskednek a felszólításnak és nem mennek el a helyszínről.

Körülbelül egy óra alatt, különösebb fizikai erőszak nélkül leterelték a hídról az embereket, tíz órakor ismét megindult a forgalom az Erzsébet hídon.

Reggel néhány ember a Lánchíd pillérére is felmászott. A három fiatalt tűzoltók hozták le, majd a rendőrök előállították őket. Emiatt rövid ideig a Lánchídon is leállt a forgalom. Közben az Erzsébet hídról leszorított tüntetők is a Lánchíd irányába vonultak, ezért a rendőrök mindenkit igazoltattak, sokukat átkutatták.

Az Erzsébet hídról az Astoria felé tolták az embereket. Ott a rendbontók elállták egy 78-as BKV busz útját. Az utasok nélküli járat kerekét leengedték. Ezzel további fennakadásokat okoztak a belvárosban. Fél óráig, a rendőrök odaérkezéséig állt a forgalom.

A buszt azért lehetett keresztbeállítani, mert már 9 órakor az Erzsébet hídon történtek miatt leszállították az utasokat még a Rákóczi útnál. Az üres buszokat pedig a Kálvin tér felé irányították.

Fél 11 körül az Astoriánál megjelentek a rendőrök és tovább szorították a Blaha Lujza tér irányába a belvárost megbénító csoportot.

A tüntetők gyakorlatilag egész nap fogócskáztak a rendőrökkel. Az Erzsébet hídról, majd az Astoriától kiszorított csoportok hol itt, hol ott bukkantak föl és próbálták megállítani a forgalmat. A rendőrök végül egészen a Keleti pályaudvarig üldözték őket.

Vízágyút vagy könnygázt sehol nem kellett bevetni.

Kicsit később aztán többen visszaszivárogtak a Ferenciek terére. A rendőrök ott igazoltatták őket, és több embert elő is állítottak, ennek ellenére sokan még késő délután is ott voltak.

További rendbontás már nem történt, a rendőrség mindvégig nagy létszámban volt a téren, kordonnal őrizték a járdát. Utoljára hét óra előtt igazoltattak több embert, miután egy húsztagú csoport a híd járdájára vonult, majd azt tíz perc után elhagyta.

A rendőrségi szóvivő arról számolt be, hogy az Erzsébet hídon a járdát mind a pesti, mind a budai oldalon továbbra is zárva tartják. A gyalogos közlekedés addig szünetel, amíg ezt a rendőrség indokoltnak tartja - tette hozzá.

Nyolcvankét embert állítottak elő

A zavargások miatt reggel óta 82 embert állított elő a rendőrség Budapesten. Azokat, akik ellenálltak a rendőri intézkedéskor. A törvény szerint nyolc órán át tarthatják bent őket a rendőrök. Az ügyészség gyorsított szabálysértési eljárást indít ellenük

A rendőrök folyamatosan hangosbemondón keresztül szólították fel a rendbontókat, hogy távozzanak az adott helyszínről.

Aki maradt, azt lépésről, lépésre szorították vissza. Aki ellenállt, az előállították. 

A Híradó reggeli különkiadásában látható volt, amint a rendőrök több embert előállítanak, köztük a tavaly őszi Kossuth téri tüntetések egyik fő szervezőjét, a Rendszerváltó Fórum vezetőjét, Fáber Károlyt.

Fáber Károly:

"Jogtalanul fogtak el. Én egy járókelő vagyok a hídon. Magyarországon nincs jogállam, ezt többször kifejtettem. Most is ez történik velem. Nézze, megbilincselnek és érdemes megnézni, hogy gyorskötözővel csinálják."

A BRFK tájékoztatása szerint a Tomcat néven ismertté vált P. Tamást is előállították a Lánchídról.

A rendőrök az úgynevezett SÜN alakzattal fogták el vagy emelték ki a hangadókat. Ez azt jelenti, hogy a parancsnok utasítására, néhányan a földre teperik a rendbontót, a többi egyenruhás pedig háttal körbe veszi és védi a kollégáit.

Az országos rendőrfőkapitány azt mondta, a rendőrség törvényesen, szakszerűen, és kellő határozottsággal lépett a fel a a rendbontókkal szemben.

Bencze József, országos rendőrfőkapitány:

"A blokád, egyáltalán a megmozdulás az akció bejelentése nélkül történt, tehát senki nem jelentette be a BRFK-ra, így az mindenképpen törvénytelen!"

Bencze József azt mondta, hogy az előállítottak között van G. László és B. Gábor (a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 vezetői), N. Előd (a Jobbik volt szóvivője), D. Ervint (Kossuth térről ismert tüntető), a Tomcat néven ismertté vált P. Tamás, valamint F. Károly(a Rendszerváltó Fórum vezetője)

A hídblokád miatt határőröket is a fővárosba rendeltek. Éjfélig a rendőrökkel együtt járják a várost és igazoltatnak.

Forgalmi helyzet

Először Budán majd Pesten is megbénult a forgalom az Erzsébet híd környékén. A buszok Budáról Pestre át sem mentek a hídon. Pesten akkor vált kaotikussá a helyzet, amikor a rendbontókat leszorították a hídról. Egy-két órán át a metró sem állt meg több megállóban. Emellett a tüntetők feltartóztattak egy villamost is, így egy ideig az sem járt a körúton.

Az Erzsébet hídra kilenc órakor már nem hajtott fel a busz. A sofőrök azt mondták, a diszpécser szólt nekik, hogy ne kockáztassanak. Egy időre teljesen leállt a forgalom a Ferenciek terénél, az Astoriánál, majd a Blaha Lujza térnél is. A buszokat is visszafordították.

A metró sem állt meg majdnem két órán át a Ferenciek terénél, és később a Blaha Lujza térnél. A rendbontók egy Combinót is feltartóztattak a körúton. Nagyjából 11 órára normalizálódott a forgalom a belvárosban.

A fővárosiaknak nem tetszett az akció

A Magyar Televízió és a Szonda Ipsos közös közvéleménykutatásából az derül ki, hogy összességében a nagy többség elítéli az akciót: a megkérdezettek 50 százaléka nem ért egyet a hídfoglalókkal. A válaszadók 27 százaléka mondta azt, hogy egyetért ugyan a tüntetők céljaival, de a város megbénításával nem.

A rendőrök fellépését 52 százalékuk szakszerűnek és jónak ítélte, a megkérdezettek mindössze 9 százaléka mondta azt, hogy a rendőrök túlságosan erőszakosan, vagy keményen léptek fel.

Minden parlamenti párt elítéli a reggeli hídfoglalási kísérletet


Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője szerint semmilyen politikai indulat nem indokolja, hogy "félkótya őrjöngők túszul ejtsék a várost".

Orbán Viktor a Fidesz elnöke azt mondta: pártja minden törvénytelen megoldást elutasít.

Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester arra kérte a BKV és a Fővárosi Tűzoltóság vezetőit, hogy többletköltségeik fedezésére indítsanak kártérítési pereket a rendbontókkal szemben.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerint a néhány száz demonstráló két és fél millió
embert mozgását korlátozta teljesen jogtalanul.

Nem rendőrségi számítógépről küldték a hamis BRFK-közleményt

A Nemzeti Nyomozó Iroda minden kétséget kizáróan megállapította, hogy azt az elektronikus levelet, melyet közel húsz sajtóorgánumnak küldtek el szerzői, s mely egy, a hídblokádra vonatkozó hamis BRFK-közleményt tartalmazott, nem a rendőrség számítógépes rendszeréről küldték.

A HavariaPress úgy tudja, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda által elrendelt feljelentés-kiegészítés továbbra is érvényben van, a vizsgálat ezen szakaszában azonban már kétséget kizáróan megállapították, hogy a szerdán este több sajtóorgánumhoz is eljuttatott elektronikus levelet nem rendőrségi számítógépről küldték, s nem is rendőr volt a feladója.

Forrás: hirado.hu / Híradó / MTI / HavariaPress
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását