2024. május 17. - Paszkál

Oszamáék meggyengültek

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat noha katonailag meggyengült, az internet segítségével még képes ellenállni, hiszen a világhálón keresztül tartja a kapcsolatot tagjaival, és terjeszti ideológiáját, hogy új híveket toborozzon - állapítják meg amerikai
2007. február 17. szombat 11:58 - Hírextra
"Annak ellenére, hogy tagjai szétszóródtak, az al-Kaida továbbra is egy hierarchikus szervezet, és vezetői képesek utasítani a tagokat arra, hogy tervezzenek meg és hajtsanak végre merész terrortámadásokat" - jelentette ki Bruce Hoffman, a washingtoni Georgetown Egyetem szakértője a héten egy kongresszusi bizottság előtt.

"A dzsihádistáknak egyre nagyobb problémát okoz, hogy a hagyományos távközlési eszközök - mint például a mobiltelefon - könnyen lehallgathatók, az internet viszont rugalmas és gyors eszköz tevékenységük összehangolására" - mondta el ugyanott Rita Katz, a szélsőséges nézeteket terjesztő honlapok figyelésére is szakosodott SITE intézet igazgatónője.

A weboldalak, internetes naplók, a gyors üzenetváltást lehetővé tévő internetes szolgáltatások révén az al-Kaida ismeretterjesztést végez, kommunikál, toboroz és tervez. "Elszigeteltségük ellenére a hálózat első és második számú emberei, Oszama bin Laden és Ajman az-Zavahri továbbra is kapcsolatban áll beosztottaival, közleményeket küld szét szerte a világba, méghozzá az al-Fadzsr központ segítségével" - tette hozzá.

Az igazgatónő elmondta, hogy ez a központ látja el ismeretekkel a dzsihádistákat arról, hogy hogyan tudnak biztonságosan, kódolt nyelven kommunikálni egymással. Aggasztja a terrorizmusellenes szakértőket az al-Kaidának ez a képessége, és figyelmeztetnek, hogy továbbra sem szabad lebecsülni a szervezet veszélyességét.

Több mint öt évvel az Egyesült Államok ellen szeptember 11-én elkövetett terrortámadások után "a terrorfenyegetettség sokrétűbb, kiszámíthatatlanabb, összetettebb lett" - mondta Daniel Benjamin, a Brookings intézet szakértője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását