2024. május 7. - Gizella

Legális pornó fiatalkorúakkal?

Egy európai uniós ajánlás lehetőséget ad arra, hogy - ha az érintettek beleegyeznek - a 14. évüket betöltöttekről készíthetők szexuális tartalmú felvételek. "Botrány" - mondta a Hírextrának a nagycsaládosok alelnöke.
2007. február 16. péntek 07:48 - Csákány Róbert

Szabó Zoltán szocialista képviselő szerint ha a szexuális élet elkezdésének jogszabályban meghatározott alsó korhatára 14 év, akkor "van abban logika, hogy ilyen aktust le is lehessen fényképezni", bár lehet, hogy ellene szavazna.

A lap által megkérdezett jogász-pszichológus azonban óvva int: a liberalizálás kiskapukat nyithat a bűnözőknek, és a képek miatt egész életén keresztül zsarolhatóvá válik a fiatal. Az internet korában a felvételek a világhálóra is könnyen felkerülhetnek. Az erkölcsöt nem írhatja felül a jog - tette hozzá Szöőr Anna.

A Magyar Nemzet idézi Balog Zoltán, a parlament emberjogi bizottsága elnökének szavait is: "Ahelyett, hogy a társadalom még meglévő önvédelmi reflexeit erősítenénk, most itt egy kormányjavaslat, ami a legbelsőbb, legérzékenyebb intim szféra megsértését tenné legálissá" - mondta a Fidesz képviselője.

"Botrány" - kommentálta a törvényjavaslatot a Hírextrának Morvayné Bajai Zsuzsa, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének alelnöke. Mint mondta, ők is csak egy napja hallottak az előterjesztésről, és bár nem tudják, milyen uniós ajánlás alapján készült, elítélik azt. Morvayné szerint eddig egyébként a magyar ifjúságvédelmi törvények megfelelőek voltak, a gond a gyakorlatban van: a gyermeksegélyezési rendszer átalakításra szorul, túl alacsony az a jövedelemhatár, ami alatt támogatást lehet kérni.

Az alelnökasszony úgy látja: a mostani szisztéma nem védi meg a gyerekeket a lesüllyedéstől, és senkit nem hoz fel a létminimumra. Még ha az uniós ajánlás kisebb veszélyeket hordoz is Európa módosabb országaiban, nálunk egy ilyen "lehetőség" fokozottabban a gyermekprostitúció felé sodorná a rossz sorban élő fiatalokat - véli Morvayné Bajai Zsuzsa.

"Nem büntethető, aki a 14. életévét meghaladott, de 18. életévét be nem töltött személyről, annak beleegyezésével, saját használatra készít vagy tart pornogáf felvételt" - idézi a Hírextrának a javaslat pontos szövegét Hankó Faragó Miklós, az SZDSZ képviselője. Kiemelte: a jelenlegi tervezet is tartalmazza, hogy kivételt képez a rendelkezés alól a fiatalkorú hozzátartozója vagy gondozója, tehát továbbra is büntethető lesz, ha például egy nevelőapa  fotózza lányát.

A képviselő elismerte, hogy a közvéleményben nagy visszatetszést kelthet a javaslat, ugyanakkor fontosnak tartja, hogy ha két fiatal saját szórakozására ilyen feltételeket készít, akkor ne  kelljen tartaniuk a törvénytől. Ezért is számolt be rögtön egy módosító javaslat készültéről, miszerint  csak "kiskorúak egymás sérelmére elkövetett" ilyen tette kerüljön ki a büntethetőség alól. Hankó-Faragó Miklós elmondta: a parlamentben a képviselők alapvetően nyitottak voltak a törvénymódosításra, az ellenvélemények inkább arról szóltak, hogy nagyon körültekintően kell eljárni, nehogy a törvény kiskapukat biztosítson a rossz szándékúaknak.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását