2024. április 27. - Zita

Lenyeletik velünk a borreformot

Az Európai Parlament jelentése szerint a versenyfeltételek romlásához és koncentrációhoz vezethet az Európai Bizottság javaslata az európai borászat jelentős átalakításáról.
2007. február 15. csütörtök 17:56 - Hírextra
A strasbourgi voksoláson 484 igen, 129 nem, 24 tartózkodó szavazattal elfogadott szövegben a képviselők elítélik a válogatás nélküli kivágás ösztönzését, és nem értenek egyet a lepárlás támogatásának azonnali eltörlésével sem, ugyanakkor bátorítanák a mérsékelt borfogyasztást.

A magyar képviselők közül a szocialista Tabajdi Csaba úgy fogalmazott: a terv oda vezethet, hogy "a borosgazdák nem a lopót, hanem az uniós borreformot szívhatják meg". A néppárti Glattfelder Béla úgy vélte: a borreform során az a legfontosabb, hogy az európai bor versenyképességét a nemzetközi piacokon és a belső piacainkon is növeljék.

Az Európai Unió világszinten a bor első számú termelője, első számú fogyasztója és első számú exportőre - emlékeztet a görög Katerina Baceli saját kezdeményezésű, véleményadó jelentésében. Az unióban több mint 1,6 millió gazdaságban, 3,4 millió hektárnyi területen foglalkoznak borászattal, az EU adja a világ bortermelésének 60 százalékát.

A képviselők szerint az európai borágazat reformja fő céljának az ágazat dinamikusabbá és versenyképesebbé tételének kell lennie anélkül, hogy az piacvesztéssel járna, figyelembe véve az európai bortermelők és borfogyasztók érdekeit, az európai borászati hagyományok tiszteletben tartását, valamint az európai borok minőségét és hitelét.

Ezzel szemben azonban "a tömeges és válogatás nélkül történő kivágás tervét makacsul javasló forgatókönyv indokolatlan támadást intéz az európai borászati örökség ellen, például a legérzékenyebb termelési övezetekben, és alkalmatlan mind az európai túltermelés elkerülésére, mind az ágazat versenyképességének megerősítésére az egyre bővülő világpiacon" - áll a jelentésben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását