2024. április 28. - Valéria

Ha eleget szopsz, sikeres leszel

Azok a csecsemők, akiket édesanyjuk szoptatott, sikeresebbek lesznek felnőttként, mint tápszeren felnevelt társaik - derül ki egy brit kutatásból.
2007. február 14. szerda 13:06 - Hírextra
A bristoli egyetem ezernégyszáz 1937 és 1939 között született csecsemő életének következő hatvan esztendejét vizsgálták, adta hírül az InfoRádió. A kutatásból kiderült: azok, akiket anyjuk szoptatott, 41 százalékkal nagyobb eséllyel jutottak magasabbra a társadalmi ranglétrán, mint azok, akik tápszeren nőttek fel.

A felmérés megmutatta: a háztartás bevétele és az, hogy milyen társadalmi osztályba tartozik, nem befolyásolta, hogy az anya szoptatta-e gyermekét.

Jobbak az esélyeik

A kutatás szerint a társadalmi rangban való emelkedésre 58 százaléknyi esélye van a csecsemőkorukban szoptatott embereknek, míg azoknak, akik cumisüvegből kapták a táplálékot, erre csak 50 százaléknyi sansza volt.

A 41 százalékos relatív különbség akkor mutatkozott meg, amikor a kutatók számításba vették az egyéb tényezőket is. Például azt, hogy mennyi ideig szopott a gyerek.

A testvérek is különbözhetnek

A vizsgálat azt is kimutatta, hogy testvérek között is kialakulhattak különbségek, ha egyiküket anyjuk szoptatta, másikukat pedig tápszerrel etette: az előbbiek szintén gyakrabban értek el magasabb társadalmi státuszt, mint testvéreik.

A tudósok azt már korábban is sejtették, hogy a szoptatásnak hosszú távon pozitív hatása van az IQ-ra és az egészségre, a kutatás azonban azt mutatta, hogy a társadalmi státuszt is befolyásolhatja.

A kutatók szerint rendkívül érdekes a tanulmány eredménye, azonban nem szabad messzemenő következtetéseket levonni az eredményekből. Maguk a dokumentum készítői is jelezték: sok vizsgálatot kell még elvégezni a témában.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

e4gin
2007. február 14. 18:16
Megkérdem, hogy ezt ugyanazok a britek tanítják- e, akik fel-le ugrálnak hogy ne legyenek terhesek, és esküsznek a kimosakodásra fogamzásgáló helyett? Úgyszíntén ismerek néhány emeletes barmot , akik az anyjuk több évig szoptatott.
Attól tartok hogy Al Gore-nak az emberi jogok védelme mellett az emberi hülyeség orvoslására is kellene egy szervezetet is alapítania.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását