2024. május 24. - Eszter, Eliza

Karadzsics nyomát keresték

NATO-katonák szombaton Paléban átkutatták egy boszniai szerb férfi házát, akit azzal gyanúsítanak, hogy segítséget nyújt a háborús bűnökkel vádolt, szökésben lévő Radovan Karadzsics volt boszniai szerb vezetőnek.
2007. február 10. szombat 15:27 - Hírextra

Hozzátette, hogy a helyi rendőrséget és a hágai Nemzetközi Törvényszéket is értesítették a házkutatásról.

Az ENSZ-törvényszék 1995-ben emelt vádat népirtás címén Karadzsics és ugyancsak bujkáló volt katonai főparancsnoka, Ratko Mladics tábornok ellen Szarajevó 43 hónapos ostroma és a kelet-boszniai Srebrenicában végrehajtott mészárlás miatt, amelynek mintegy nyolcezer muzulmán férfi és fiú esett áldozatul.

Az Egyesült Államok szombaton úgy foglalt állást, hogy a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék nem fejezheti be munkáját addig, amíg Karadzsics és Mladics szabadlábon van. Washington nézetét Douglas McElhaney, az Egyesült Államok boszniai nagykövete fejtette ki a Nezavisne Novine napilap szombati számában megjelent interjúban.

Az amerikai állásfoglalás egybecseng Carla Del Ponténak, az ENSZ-törvényszék főügyészének néhány napja tett nyilatkozatával, amelyben az 1993-ban létrehozott törvényszék 2010-ben lejáró mandátumának meghosszabbítása mellett érvelt. Az 1992 és 1995 közötti boszniai háború áldozatainak érdekvédelmi szervezetei szintén a Nemzetközi Törvényszék fenntartását követelik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását