2024. március 19. - József, Bánk

A NASA spórol

Fókákat, cápákat és más tengeri állatokat alkalmaznak a NASA munkatársai, hogy megalkothassák az óceánok részletes, háromdimenziós térképét. Mindezektől azt remélik, hogy képesek lesznek előrejelzéseket adni a vízalatti folyamatokról.
2007. február 10. szombat 09:48 - Hírextra

A NASA Sugárhajtómű Laboratóriuma (Jet Propulsion Laboratory – JPL) és a Santa Cruz-i California Egyetem (UCSC) kutatói az állatok nyomon követésére használt műholdas jelzőberendezéssel szerelték fel tengeri segítőiket, amelyek – e készülékek segítségével – olyan adatokat gyűjtenek és továbbítanak a szakembereknek, amilyen például a vízhőmérséklet és -sűrűség, adta hírül a geograpic.hu.

Az információt részletes háromdimenziós modellek megalkotásához használják, amilyen a Csendes-óceán északi részének alább látható hőmérsékletprofilja. Ennek elkészítéséhez hét elefántfóka szolgáltatta az adatokat.

Az összegyűjtött adatoktól azt remélik, hogy képesek lesznek rutin óceáni előrejelzéseket készíteni, hasonlókat, mint amiket a meteorológusok készítettek az elmúlt néhány évtizedben. A bban bíznak, hogy az így elkészült "térképekre" pillantva az óceánt már úgy érzékelhessük, mint a felszínt, azaz vagy szép füves alföldet vagy sűrű erdőt lássunk a mélyben is.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását