2024. május 14. - Bonifác

Már csak hat nap és támad az APEH

Már csak hat nap maradt arra, hogy a munkáltatók és egyéni vállalkozók átálljanak az új pénztári befizetési és bevallási rendre. A Stabilitás Pénztárszövetség azt javasolja, aki teheti, ne várjon a február 12-ei határidőig a bevallások elküldésével.
2007. február 7. szerda 07:46 - Hírextra

Az idei évtől központosították a magánnyugdíjpénztári bevallási és befizetési rendszert, ami azt jelenti, hogy a foglalkoztatóknak a januári magánnyugdíjpénztári bevallásokat és befizetéseket már nem a magánpénztárakhoz, hanem az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalhoz (APEH) kell elküldeniük a mintegy 2,6 millió magánnyugdíjpénztári tag után havonta, méghozzá elektronikusan.


A befizetéseket ugyancsak február 12-éig az adóhatóság által a Magyar Államkincstárnál (MAK) vezetett, nyugdíjpénztáranként nyitott számlákra (tagdíj, késedelmi pótlék és önellenőrzési pótlék számla) kell utalni. A MAK haladéktalanul továbbítja a befizetéseket a magánnyugdíjpénztárakhoz, hogy azok folyamatosan gondoskodhassanak a befizetések befektetéséről, így a tagoknak nem kell befektetési veszteségtől tartaniuk.

Gondokat okozhat ugyanakkor a pénztáraknak a bevallások feldolgozásának elhúzódása, ugyanis amíg a befizetéseket nem azonosítják, nem emelhetik le a működési költséget, vagyis egy ideig eredménytartalékukból kell finanszírozniuk a költségeket.

Az új rend csak a 2007. január 1-jét követő bevallási időszakokra vonatkozik, a korábbi időszakokra készített pót- és korrekciós bevallásokat és befizetéseket továbbra is a pénztárakhoz kell küldeni.

A pénztáraknak nincs lehetőségük a két időszak munkáltatói folyószámlái közötti átvezetésre, a munkáltatóknak a téves átutalásokat minél hamarabb jelezni kell annál, akihez a pénzt utalták, hogy minél hamarabb visszakapják.

Az új szabályozás elsődleges célja az volt, hogy egyszerűsödjön az adminisztráció, csökkenjenek a munkáltatók és pénztárak terhei.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását