2024. május 20. - Bernát, Felícia

Jóváhagyták a magyar konvergenciaprogramot

Az Európai Bizottság (EB) a várakozásoknak megfelelően szerdán rábólintott a magyar konvergenciaprogramra, vagyis az államháztartás egyensúlyának megteremtését előirányzó középtávú gazdasági programra.
2007. február 7. szerda 16:26 - Hírextra
A testület pozitívan értékeli, hogy a program a 2007-2010-es időszak elején, főként idén a költségvetési hiány jelentős lefaragását tervezi. Ezzel kapcsolatban inti a magyar államigazgatást, hogy a költségvetés végrehajtását szigorúan ellenőrizze, és a korábbi évekkel szemben ne engedjen teret a túlzott költekezésnek. Brüsszel üdvözli a részben már bejelentett, részben tervezett reformokat, és hitelesnek tekinti a takarékossági intézkedéseket.

Az EB elemzése megállapítja, hogy a magas költségvetési hiány csökkentése érdekében 2006 nyara óta számos bevételnövelő és kiadáskorlátozó intézkedést hoztak, többek között a közigazgatás, az egészségügy, a nyugdíjak és az oktatási rendszer területén. A költségvetési célkitűzések ugyanakkor nem járnak kockázatok nélkül - hívja fel a magyar kormány figyelmét at EB jelentése. A bizottság szerint kérdéses, főként 2008-tól, hogy a kiadások befagyasztása mennyiben lesz hatékony. Brüsszel emlékeztet, hogy 2004-2006 között nem működött megfelelően a költségvetési ellenőrzési mechanizmus. Fölmerülhet, hogy a nagy elosztórendszerek reformfolyamata megtorpan, illetve késlkedhet. További bizonytalansági tényező a bizottság szerint a gazdasági növekedés üteme, amennyiben a tervezetthez képest lassulna, akkor az időszak végére nagyobb mértékű hiánnyal kell számolni. Mindazonáltal, a program következetes végrehajtása lehetővé teszi, hogy 2010-re az államháztartás hiánya a GDP 3 százaléka alatt legyen, amely megfelel az uniós elvárásoknak - áll az Európai Bizottság jelentésében, amelyet megküldtek a magyar kormánynak.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását