2024. május 18. - Erik, Alexandra

Vízhiány Európában

Minden 15. másodpercben meghal egy gyermek világszerte a tiszta víz, illetőleg a megfelelő higiéniai viszonyok hiánya miatt. A Reuters brit hírügynökség a közelmúltban adta hírül: a klímaváltozás miatt azonban jóval több ember élete kerül veszélybe.
2007. február 6. kedd 13:58 - Hírextra
A Föld hőmérsékletének 2-3 Celsius-fokos emelkedése következtében súlyos vízhiány mintegy 1,1-3,2 milliárd embert fog érinteni. Továbbá 200-600 millió ember számára nem lesz elegendő élelem hetven éven belül, míg a tengerek, óceánok vízszintjének emelkedése nyomán bekövetkező áradások még 7 millió embert érint. 

Míg a csendes-óceáni nemzetek az egyre emelkedő tengerszint és a trópusi viharok miatt kerülnek egyre gyakrabban veszélybe, addig Európában az Alpok középső részéből a gleccserek teljesen eltűnnek.

A világ legszárazabb földrészén, Ausztráliában még tragikusabb aszály várható, és a Nagy Korallzátony a korallok kifehéredése miatt „funkcionálisan elpusztul".

Dr. Graeme Pearman ausztrál klímakutató nyilatkozata szerint: „A Föld valamennyi régiója ki lesz téve a megváltozott viszonyoknak. Kínában és Ausztráliában például drámaian tovább csökken a csapadék". Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint a leginkább veszélyeztetett térségek: a Szahara alatti területek, valamint a kínai Góbi-sivatag. De Spanyolország területének 31 százaléka is sivataggá válhat. Mindezt jól jelzi, hogy Kína 1950 óta egy Portugália nagyságú termőterületet vesztett el. Az 1990-es évek közepétől 2000-ig évente 3436 négyzetkilométer terület vált sivataggá. Amennyiben az erdőirtásos gazdálkodás, a területek elmocsarasodása, a vízkészletek túlzott felhasználása, valamint a népességrobbanáseredményezte tragédiák tendenciája nem változik, 2025-re Afrika művelhető területének egyharmada fog eltűnni, s ez 135 millió embert tehet földönfutóvá.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását