2024. március 29. - Auguszta

Gumicsont: még egy kör a pártfinanszírozásról

Újra napirendre tűzné az Országgyűlésben a párt- és kampányfinanszírozást rendező törvényjavaslatot az SZDSZ.
2007. február 6. kedd 15:40 - Hírextra
Fodor Gábor ügyvivő kedden Budapesten sajtótájékoztatón közölte: az egész ország abban érdekelt, hogy tiszta, átlátható helyzetet teremtsenek a pártfinanszírozás terén. Emlékeztetett: a kérdés rendezésére született már törvényjavaslat, amelynek parlamenti vitája megakadt. Véleménye szerint folytatni kell a vitát, és a törvényt el kell fogadni. Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet vezetője szerint a jelenlegi helyzet tarthatatlan, ebben a kérdésben Magyarország akár versenyezhetne is a legrosszabb helyzetű ország címéért.

Mint mondta, az elkészült törvényjavaslat színvonalas és tisztességes, érthetetlennek tartja, hogy miért nem vették már korábban napirendre.

Hozzátette: néhány pontjával ugyanakkor nem értenek egyet. Az MTI kérdésére példaként említette, hogy az intézet által felvázolt elképzelés szerint a kis összegű választói támogatásokat preferálná a javaslat úgy, hogy azokhoz viszonylag nagyobb költségvetési támogatást tenne az állam, míg a nagyobb összegű támogatást kisebb arányban egészítené ki, ugyanakkor az egészen nagy összegű támogatást tiltanák. Ezzel szemben a kormány törvényjavaslata költségvetési támogatásra alapozná a párt-, és kampánykasszákat - közölte.

Horn Gábor ügyvivő hangsúlyozta: valamennyi pártnak érdeke a kérdés rendezése. Mint mondta, a pártfinanszírozás mellett át lehetne tekinteni az önkormányzati választási kampányok, illetve a népszavazások finanszírozását. Kérdésre válaszolva kifejtette: a tavaszi ülésszakon újra lehetne tárgyalni a benyújtott törvényjavaslatot, amiről már megkezdték az általános vitát.

Gusztos Péter ügyvivő szerint a párt- és kampányfinanszírozás kérdése olyan "gumicsont", mint például a kisebb parlament ügye: minden párt fontosnak tartja, mindenki elmondja a véleményét, majd nem történik semmi. Az egész magyar politikai elit érdeke, hogy megállapodjon a pártfinanszírozás kérdésében - tette hozzá a szabad demokrata politikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását