2024. április 29. - Péter

Csökkenő erdőtüzek Magyarországon

2008 első félévében a csapadékban gazdagabb tavaszi és nyárelejei időjárásnak köszönhetően az erdőtüzek keletkezésének feltételei csak időszakosan és lokálisan álltak fent. Ennek köszönhető, hogy az erdészeti hatóság (MGSzH KP Erdészeti Igazgatóság) által
2008. július 18. péntek 06:20 - Hírextra

Az Európai Unió 1992. óta kötelezi a tagállamokat az erdőtüzekkel kapcsolatos adatok gyűjtésére. 1994-től egy közösségi erdőtűz információs rendszert vezettek be, melyhez 2001. óta hazánk is szolgáltat adatokat.


Az európai országok által gyűjtött adatok összehasonlításának érdekében az adatgyűjtési szabályokat egységesítették. A minden tagország által kötelezően gyűjtött alapinformációkat az 1737/2006/EGK rendelet részletezi. Ezek mellett a tagországok saját hatáskörben kiegészítő információkat is gyűjthetnek az erdőtüzekről. Magyarországon az erdőtüzekkel kapcsolatos adatgyűjtést az EU rendelet mellett a 12/1997. (II.27.) BM rendelet szabályozza. (Az erdők tűzvédelmét szabályozó – az erdőtűz megelőzési terv készítésének szabályait is tartalmazó – ÖM-FVM rendelet várhatóan a nyár második felében jelenik meg.) E rendelet alapján az OETA-t az erdészeti hatóság működteti, együttműködve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal (OKF), valamint a tűzoltóságokkal.


Erdőtüzek száma és a károsodott erdőterület nagysága
A tűzoltóságok 2008. I. félévében összesen 2150 vegetációtüzet regisztráltak. Ezekből, az EU-s nomenklatúra szerint, (a rendelet alapján az erdőtűz olyan tűz, amely erdőben és egyéb fás területen keletkezik és terjed szét, vagy amely egyéb földterületen keletkezik és erdőre és egyéb fás területre terjed át.) 155 tűzeset – az összes vegetációtüzeknek mindössze 7 százaléka – sorolható az erdőtűz kategóriába. Ez az érték az elmúlt év hasonló időszakának mintegy fele, köszönhetően a tavaszi hónapok egyenletesebb csapadékeloszlásának. A vegetáció szempontjából kedvező időjárás hatására jóval kevesebb volt az erdőtűzveszélyes napok száma.
Hangsúlyozni kell azonban, hogy az összes vegetációtűzhöz viszonyított kis esetszám ellenére az erdőtűz során nagyobb érték pusztul el, mint egy kis intenzitású gyep- vagy tarlótűzben. Az erdőtüzek oltása és a helyreállítás is nagyobb energiát és szakértelmet igényel.


A magyar erdőtörvény szerinti erdőterületet csak 53 tűzeset érintett. Ezekben a tüzekben 139 hektár erdő, 8 hektár egyéb fás terület (például cserjés) és 122 hektár egyéb terület (gyep, nádas) égett le. (Tehát ténylegesen 139 hektár erdőterületen fordult elő erdőtűz!)


A tüzek közül csak egy esetben égett le nagyobb terület, a tavalyihoz hasonló erdőtűz idén még nem fordult elő. Az erdőtüzek nagy része emberi hanyagságból következik be, illetve néhány esetben szándékosságról beszélhetünk. Komoly kárt okozó koronatűz idén még nem pusztított, a tüzek nagy része kis intenzitású talajfelszíni tűz volt.

Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását