2024. április 28. - Valéria

Óriási koncerttel nyitottak

A budapesti 100 Tagú Cigányzenekar hatalmas sikerű koncertjével nyitotta meg kapuit az 5. nemzetközi borfesztivál Újvidéken, csütörtök este. A városháza előtti Szabadság téren legalább 20 ezer ember volt kíváncsi a magyar cigányzenészekre, akik több mint
2008. június 27. péntek 14:36 - Hírextra

A bank egy éve működik újvidéki központtal Szerbiában, és ezt a koncertet ajándékként szervezték a vajdasági városnak - tette hozzá.
Különbuszokkal mentek az emberek Nagybecskerekről, Szabadkáról Újvidékre, Belgrádból pedig különvonat érkezett a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjére. Akkora volt a figyelem, hogy a pavilonokban senki sem kóstolta a borokat, a muzsika hatására pedig sok fiatal lány táncra perdült és ropta a csárdást.

A hangverseny vége felé a zenekar szerb cigánynótákat játszott, majd teljes sötétben a nemrég elhunyt Saban Bajramovic, a szerb cigányzenészek "királya", a Kusturica-filmek zeneszerzője emlékére eljátszotta a Dzselem, dzselem kezdetű nótát, közben kis fények gyúltak, gyertyák, öngyújtók, gyufák, mindez megható volt - mondta el az MTI-nek Bede Farkas Nándor, a zenekar főtitkára.

Kusturica Találkoztam boldog cigányokkal is című, 40 évvel ezelőtt forgatott filmjének a zenéjét is Bajramovic írta, és Dzselem kezdetű dalát választották himnuszuknak a cigányok.
A koncertet fölvette a Vajdasági Rádió és Televízió és a szlovén tévé is - jegyezte meg Blaskó Márta.
Az Interfest 08 nevű borfesztiválon 150 kiállító tette ki portékáját Szerbiából és külföldről, így Portugáliából, Spanyol-, Francia-, Német-, Görög-, Olasz- és Magyarországról, Macedóniából. Három napon át 600-féle bort ízlelhetnek meg az érdeklődők.
Szkopje polgármester-asszonyának annyira megtetszett a rendezvény a magyar cigányzenészekkel, hogy elhatározta, a macedón fővárosban is szerveznek ilyen fesztivált.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását