2024. április 26. - Ervin

Feke Pál az új király

Közel egy évvel ezelőtt Társulat címmel új show műsor indult a Magyar Televízióban. A produkció feladata az volt, hogy az István, a király rockopera jubileumi előadásába szereplőket keressenek. Szombat este Feke Pál győzelmével teljessé vált a Társulat.
2008. május 16. péntek 18:57 - Malina Adrienn
A Magyar Televízió azzal a céllal indította a tehetségkutató műsort, hogy megtalálják azokat a fiatal énekeseket, akik először 2008. június 18-án a Budapest Sportarénában, majd augusztus 20-án a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán bemutatják az idén 25 éves darabot. Csaknem kétezren jelentkeztek a többlépcsős vetélkedő tavaly júniusi elődöntőjére, közülük szakmai zsűri választotta ki azt a 90 embert, akik az internetes szavazás által továbbjutott versenyzőkkel együtt ismét lehetőséget kaptak, hogy megmutassák tehetségüket. A négynapos középdöntő egy színházteremben zajlott, melynek során eldőlt, ki lesz az a 16 versenyző, akik biztosan részt vesznek a Társulat februárban induló élő adásaiban. Az eseményről készült felvételeket október 30-ától kéthetente sugározta a Magyar Televízió, itt már a nézők további 8 versenyzőt - adásonként egy fiút és egy lányt – juttathattak tovább a döntőbe. A szerepdöntőkre hetente került sor az élő adás keretein belül. A fiatalok itt küzdhettek Koppány, Sarolt, Gizella, Réka, Torda, Táltosasszony, Laborc na és István szerepeiért.

Az MTV jól járt

Szörényi Levente és Bródy János rockoperájának júniusi előadásából televíziós felvétel is készül, amelyet az eredeti bemutató negyedszázados évfordulóján, augusztus 20-án sugároz majd az MTV. Szikora János a Társulat zsűrijének elnöke egyben a darab rendezője is, elmondta, a premiert követő előadásokon kettős szereposztásban játsszák majd a darabot, így azok is színpadra állhatnak, akik a szerepdöntők során második helyre kerültek.

Az MTV és a műsor sikerének köszönhető, hogy a több mint háromórás produkcióra az éppen tévénézők 16 százaléka, azaz két milliónál is több néző volt kíváncsi, a végső párbajra. A döntést minden ötödik tévénéző kísérte figyelemmel, vagyis az m1 nézettsége megközelítette a kereskedelmi csatornákét.

„Felkelt a mi napunk, István a mi urunk…”

István életrajza
970 körül született. Születésekor ugyan a pogány Vajk nevet kapta, 972-es megkeresztelésekor azonban az első keresztény vértanú, István nevét adták neki. Apja, Géza fejedelem, anyja pedig az erdélyi Gyula vezér Sarolta (Sarolt) nevű keresztény leánya volt. 996-ban vette feleségül Henrik bajor herceg leányát, a későbbi II. Szent Henrik német császár testvérét, Gizellát, akivel sok hittérítő és lovag jött Bajorországból. 997-ben, Géza fejedelem halála után választották meg fejedelemnek. Az ezredfordulón, 1000 karácsonyán, (más értelmezések szerint 1001. január 1-jén) koronázták királlyá Esztergomban, a feltehetően II. Szilveszter pápa által küldött koronával, ami azt jelentette, hogy a pápa őt független keresztény királynak ismerte el. Ezzel megalakult a keresztény, független Magyar Királyság. István és Gizella fia, Imre herceg 1031-ben egy vadászaton meghalt. A gyász megviselte, majd súlyosan megbetegedett. Utolsó éveire egyenesági örökös nélkül maradt. Utódaként végül unokaöccsét, Orseolo Pétert nevezte meg. István király 1038. augusztus 15-én halt meg Székesfehérváron, ott is temették el.
Államalapításunk fejezetei kihagyhatatlanok a történelmi ismereteinkből, úgyhogy Vajk, azaz István történetével minden iskolás gyerek elég korán összetalálkozik. Géza fejedelem fia, a keresztény jogrend alapján ő követi elhunyt apját (997) a fejedelmi székben. A lázadó magyar urakkal s vezetőjükkel, Koppánnyal - aki a nagybátyja - kezdetben kész megállapodni a béke érdekében, de ők nem fogadják el Rómát és a kereszténységet, így harcba száll velük és legyőzi őket.

Szörényi-Bródy szerzőpáros művét 1983 augusztusában mutatták be Budapesten a városligeti szánkózó dombon. Ez a hely a bemutató előtt rendezvényre, illetve színpadi előadásra nem adott teret ezért ettől kezdve átkeresztelték Királydombbá, később hivatalosan is ez lett a neve.

A magyar politikában 1990-ben volt rendszerváltás, de a művészetben már 1983-ban megtörtént a darab színrevitelével. Sok mindenben áttörést jelentett a rockopera, elég, ha a szereposztásra gondolunk. Az István, a király a hagyományos színházi gyakorlat, a kemény rock zenével és a pop műfajjal való szembenállását törte meg. Pelsőczy László, Bereg Kati, Sára Bernadett, Hűvösvölgyi Ildikó, Balázs Péter, Balázsovits Lajos színészek mellett az akkori "lázadó" rockerek: Varga Miklós, Vikidál Gyula, Nagy Feró, Deák "Bill" Gyula, Victor Máté kaptak főszerepet.

A darab zenei stílusa, a populáris zene, a népzene, valamint az egyházi gregorián zenével ötvöződött, ami első ilyen vállalkozás volt a hazai zenés színjátszás történetében.

Újjászületés először

Amikor 1990-ben bekövetkezett a rendszerváltás, Budapest legismertebb és legtöbb nézőt befogadó helyén, a Népstadionban került ismét színre, ahol magyar koncertet, illetve zenés művet előtte még nem rendeztek. Ezt a két előadást 120000 néző látta. Határainkon túl is óriási sikerrel fogadták, 1992-ben a Sevillai Expo-n mutatkozott be óriási. De színre került a darab Németországban, Ausztriában, és Erdélyben is.

2000. március 18-án olyan fordulóponthoz érkezett az 1983-as előadás, hogy régi szereplők képletesen átadták a stafétát egy fiatalabb nemzedéknek. Az akkori Nemzeti Színház (ma Magyar Színház) csapata vette át, és kezdte el játszani, és a műsoron van a mai napig.

Újjászületés másodszor

Az új István, Feke Pál komoly harcot vívott Koroknai Árpáddal a címszerepéért. A párbajt követően a zsűri egyhangú döntést hozott: mindannyian Feke Pál alakítását ítélték meggyőzőbbnek. Az „új királyt” sikerült megszólaltatnunk.

Először is gratulálok a szerephez. A döntőt nézve nekem nagyon nyugodtnak tűntél. Nem izgultál, vagy csak jól titkoltad?

Köszönöm szépen. Örülök, ha így láttad. Én belülről egész másképp éltem meg, nagyon feszült voltam és ideges. Persze próbáltam jól viselni a helyzetet és megfelelően fogadni a végeredményt, akármi is lett volna. Így, hogy győztem rendkívül boldog vagyok. Nagyon fárasztó volt ez a közel egy éves időszak, pedig a munka java még csak most jön, hiszen a próbákon sem lehet majd lazsálni.

Mikor jelentkeztél a Társulat selejtezőire konkrét elképzelésed volt, hogy melyik szerepet szeretnéd?

Szereposztás
István: Feke Pál
Réka: Herczeg Flóra
Koppány: Vadkerti Imre
Sarolt: Éderer Enikő
Torda: Tóth Attila
Gizella: Simon Boglárka
Laborc: Varga Lajos
Táltosasszony: Fejes Szandra
Igen, már akkor István karakterére hajtottam. Koppány is nagyon érdekes, és nehéz szerep, de számomra István még nagyobb kihívás. Közel negyven szerepen vagyok már túl, de ebben a műsorban, ezalatt az idő alatt sok minden átértékelődött bennem, és máshogy állok a feladatokhoz.

Ezek szerint, ha a Koppány szerepdöntő során te nyersz, talán nem is örültél volna.

Valóban nem. Legalábbis nem annyira, mint most. Koppánnyal sem lett volna semmi bajom, de éreztem némi megkönnyebbülést, amikor Vadkerti Imrét hirdették ki Koppánynak.

A zsűri sokszor került nehéz és vitatott helyzetbe. Te elégedett vagy a többi szereplővel?

Teljes mértékben. Nagyszerű és tehetséges emberek. Már eddig is élveztem a velük való közös munkát, és úgy érzem a későbbiekben sem gondunk. A zsűri minden esetben igyekezett a legjobb döntést hozni, a végeredmény úgyis látható lesz mindenki számára.

Neked milyen emlékeid vannak a 25 évvel ezelőtti István, a királyról?

Sajnos az eredeti előadást nem láthattam, mivel 1983-ban még csak két éves voltam. De meghatározó az életemben, ahogy szerintem nagyon sok emberében egyaránt. Nekem is megvolt kazettán, éjjel-nappal hallgattam, nyugodtan mondhatom, hogy ezen nőttem fel.

Két helyszínen – Budapesten az Arénában, és Szegeden a Dóm téren – is bemutatjátok az előadást. Mind a két helyszínről vannak emlékeid, úgyhogy érdekes lehet, hogy neked melyik lesz a fontosabb előadás?

Azt hiszem, mind a kettő egyformán. Valóban az Arénában is felléptem már az Árpád népe című rockoperával, Szegeden pedig a Jézus Krisztus szupersztárban játszottam. Az Arénában nagyobb a távolság, messzebb lesz a közönség, mégis hatalmas hangulata van. A szegedi Dóm tér pedig… elmondhatatlan, aki volt már ott, biztosan érzi.

A próbák elkezdődtek már?

Igen, már keményen készülünk, hiszen mindjárt itt van június 19. Ráadásul hatalmas az érdeklődés, az eddig meghirdetett két előadásra szinte minden jegy elkelt, ezért a 18-ai főpróbára is már elkezdték árusítani a jegyeket. Remélem, minél többen eltudnak jönni, és a szeretetükkel nekünk is erőt adnak.

Feke Pálról többet is megtudhatnak a www.fekepal.hu weboldalon.

István számokban
A nagyszabású művet 1983 augusztusában 6 előadásban 120000 néző látta, mozifilm, bakelitlemez, CD és kazetta is készült róla. Talán nem túlzás, hogy az István, a király hangzóanyaga fellelhető minden harmadik családnál. Egy évvel később 1984 a Szegedi Szabadtéri Játékok keretén belül ismét bemutatásra került a mű. Szeged után legközelebb 1986-ban került színpadra Budapesten a Nemzeti Színház produkciójaként, ahol 1984-89-ig 224 előadást ért meg a darab, amit 179200 néző látott.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását