2024. május 2. - Zsigmond

Madonna sikere

Sikeres volt a Tiziano-kiállítás a baranyai megyeszékhelyen: a Madonnára és a restaurálásának folyamatát ábrázoló tablókra kevesebb mint egy hónap alatt csaknem háromezren voltak kíváncsiak - közölte a péntekig látható tárlatnak helyet adó Művészetek és I
2009. február 4. szerda 20:53 - Hírextra
Kőhalmi Andrea elmondta: nemcsak a baranyai megyeszékhelyről, hanem Budapestről, Győrből, Kecskemétről, Miskolcról és Veszprémből is érkeztek érdeklődők, sőt, a szervezők olasz, valamint német turistacsoportokat is fogadtak. A Máltai Szeretetszolgálat révén hajléktalanok is megtekinthették a művet, a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének egy csoportja pedig "a képet láttatni tudó" pedagógus kíséretében jött el a kiállításra.

Az igazgató szólt arról, hogy a Művészetek Háza szombaton este reneszánsz ünnepség keretében "búcsúztatja el" a képet. Az épület külső homlokzatára gigantikus fényfreskót vetítenek, az intézmény helyiségeiben pedig interaktív videoinstallációkat, filmvetítést, s egyebek mellett zenés-táncos rendezvényeket tartanak.

A Mária gyermekével és Szent Pállal című kép ismeretlen olasz mester alkotásaként sokáig egy pécsi lakás falát díszítette, majd 2005-ben a Nagyházi Galéria aukcióján bukkant fel és 140 millió forintos áron kelt el. Pénzben kifejezhető értékét ma 1,4 milliárd forintra becsülik.

A művész saját kezű változtatásai sorát kimutató - azóta készült - röntgenfelvételek, továbbá a leltári leírás, ami bizonyítja, hogy a kép a XVII-XVIII. században Tiziano Vecellio (1488/90-1576) műveként számon tartva a modenai hercegi gyűjtemény kincsei közé tartozott, igazolta a Szépművészeti Múzeum művészettörténészét, Tátrai Vilmost, aki elsőként mondta ki, hogy a Madonna valószínűleg Tiziano alkotása.

A ma magángyűjtő tulajdonát képező, a Szépművészeti Múzeumban letétbe helyezett festmény művészi értékét tekintve a legjelentősebb az elmúlt fél évszázadban Magyarországon előkerült műkincsek között, és Pécs az első vidéki város, ahol kiállították a múzeum és a pécsi Művészetek Háza között kialakult jó kapcsolatnak köszönhetően.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását