2024. május 5. - Györgyi

Picasso éjszaka is

Három nap és három éjjel nonstop látogatható a hétfő esti végleges zárásig a párizsi Grand Palais kiállítócsarnokban a "Picasso és a mesterek" címmel megrendezett monumentális tárlat, amelyre eddig több mint 700 ezren voltak kíváncsiak. A maratoni hétvégé
2009. január 31. szombat 07:07 - Hírextra
Az év művészeti eseményeként októberben megnyílt kiállítás iránt akkorának bizonyult az érdeklődés, hogy az interneten elővételben megváltható jegyek már december elején mind elfogytak a február 2-ig nyitva tartó tárlatra. Helyben is lehet jegyet vásárolni, de csak átlagosan háromórás sorban állás után.

A szervezők ezért úgy döntöttek: az utolsó hétvégén, egészen a hétfő esti zárásig éjjel-nappal nyitva lesz a Grand Palais. Nonstop látogatható kiállításra ez lesz az első példa Franciaországban. Az éjszakai időpontokra előreváltható jegyek felét, 18 ezer darabot a múzeum a világhálón árusítja, a többi 18 ezret helyben lehet majd megvásárolni. Pénteken már csak hétfő hajnali 3 és fél 5 közötti idősávra maradt ötszáz hely az internetes foglalási oldalon.
A Grand Palais kiállításai látogatóinak átlagéletkora 53 év. Az éjszakai nyitvatartással a szervezők nem titkoltan fiatalítást is remélnek. Az akció mindenesetre a média érdeklődését már felkeltette: a szokásos tudósítások mellett, az RTL és az Europe 1 kereskedelmi rádiók a hétvégén éjszakai műsoraikat a kiállítás helyszínéről sugározzák élőben, hajnali 5-ig.

Thomas Grenon, a francia állami múzeumok igazgatóságának elnöke biztos abban, hogy sikeres lesz az akció. "Ünnepi hangulat lesz. Reggelit is kínálunk majd" - mondta a Le Monde című napilapnak.

A rekordokat döntő érdeklődés ellenére a Grand Palais-nak nem volt lehetősége a kiállítás meghosszabbítására. A tárlathoz a Picasso Múzeum gyűjteményén kívül ugyanis a legnagyobb francia múzeumokból, így a Louvre-ból és a Musée d,Orsay mellett nagy presztízsű külföldi kiállítóhelyekről és magángyűjteményekből is érkeztek festmények, amelyeket vissza kell adni a tulajdonoknak. A madridi Prado, a New York-i Modern Művészetek Múzeuma (MOMA), a londoni National Gallery és a berlini Gemälde Galerie olyan műveket adott kölcsön, amelyek még soha máshol nem voltak kiállítva.

A több, mint 700 ezer érdeklődővel nemcsak látogatottsági, hanem bevételi rekord is várható. A 100 ezer példányban eladott katalógus eddig egymillió euró bevételt eredményezett a múzeumnak, ami nagyon ritka dolog egy kiállítás esetében.

A Franciaországban valaha kiállított legnagyobb értékű gyűjteményben, amelyet 2 milliárd euróra (közel 600 milliárd Ft.) biztosítottak, Picasso művei és az azokat ihlető mesterek munkái együtt láthatóak. Több mint kétszáz remekmű: Tiziano, Velázquez, Goya, Zurbaran, Rembrandt, Delacroix, Poussin, Ingres, Manet, Cézanne, Van Gogh, El Gréco együtt a spanyol mester munkáival. A kiállítás célja bemutatni, hogyan ihlette meg a kubista festőt a klasszikus festészet és hogyan interpretálta újra elődeit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását