2024. május 17. - Paszkál

Divízió I-es jégkorong-vb: megvalósult álom

Páratlan bravúrt vitt véghez a magyar jégkorong-válogatott azzal, hogy pontveszteség nélkül megnyerte a szapporói divízió I-es világbajnokságot, és ennek folytán jövőre a világ legjobb 16 csapata között szerepelhet.
2008. április 20. vasárnap 14:07 - Hírextra

Pat Cortina szövetségi kapitány remekül összerakta együttesét, amelyben ezúttal mindenki, kivétel nélkül tudása legjavát nyújtotta. A kapuban a tengerentúlon is járt Szuper végig magabiztos volt, a lövések közel 94 százalékát megfogta. A hátvédek között is mindenki tette a dolgát: a nagy testű, lassúbb játékosok keményen fogtak embert, és takarítottak a kapu előtt, az ügyesebbek, jól passzolók pedig remekül szolgálták ki a csatárokat. A támadósorok mindegyike lőtt gólt, Palkovics hatszor is betalált öt meccs alatt - főleg Ocskay átadásaiból -, a másik sorban Ladányi hozta helyzetbe Vas Márton vagy Jánost, a harmadikban pedig Kovács jelentett veszélyt. A negyedik sorba kényszerült Peterdi az utolsó két meccsen szerzett parádés találatokat. Az emberelőny-kihasználás és az emberhátrány-kivédekezés remek volt, fegyelmezetlenség vagy könnyelműség egyáltalán nem jellemezte a játékot - mindez a szigorú Cortina érdeme.

Az előzetes latolgatások során leginkább az 1999 óta egészen mostanáig a világ legjobbjai között szerepelt ukránokat tartották a legesélyesebbeknek. Több játékosuk is megfordult már a világ legerősebb bajnokságában, az NHL-ben. A generációváltás miatt azonban a mostani csapat már nem tudott olyan magas szinten játszani, hogy jobb legyen a rendkívül egységes magyaroknál, akik történetük során először kerültek fel az elitbe. A Cortina-legénység erejét jelzi, hogy az utolsó mérkőzésen, az ukránok elleni "döntőben" nem roppant össze, amikor 41 másodperc alatt két gólt kapott, és korábban akkor sem, amikor a hazaiak szintén az egyenlítésért harcoltak. Pedig a japánoktól is lehetett tartani, hiszen otthon játszottak, és ők is hosszú ideig edződhettek az elitben.

A másik három csapat - a litván, a horvát és az észt - megnehezítette a jobbak dolgát, de egymás között rendezte le, hogy melyik essen ki. Végül - kisebb meglepetésre - utóbbiak búcsúztak.

A magyarok viszont jövőre Svájcban - Bern és Zürich lesz a két házigazda város - olyan csapatokkal találkozhatnak éles körülmények között, melyekkel eddig legfeljebb barátságos meccseket vívhattak. Kanada, Oroszország, az Egyesült Államok, Svédország, Finnország, Csehország, Szlovákia vagy Svájc lehet a rivális. Tekintélyt parancsoló névsor.

Cortina a szapporói torna után megjegyezte, ez élete legjobb csapata, amellyel valaha együtt dolgozott.

"A fiúk megérdemlik, hogy ennyi alázatos munka után kipróbálhassák magukat a világ legjobbjai ellen" - jegyezte meg a kanadai-olasz szakember.

A szapporói vb végeredménye:

1. Magyarország 15 pont
2. Ukrajna 11
3. Japán 10
4. Litvánia 6
5. Horvátország 2
6. Észtország 1



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását