2024. április 26. - Ervin

Mocskos ügyek, és az ország lejáratása

Folytatódik a Hungeritnél a libamáj termelése, a Négy Mancs lejáratókampánya miatt kirúgott dolgozókat pedig visszaveszik. Az állatvédők és a szentesi cég között zajló háború okainak pontos feltárása még folyik, ám a csatározásnak egy hozadéka mindenképpe
2009. január 14. szerda 13:09 - Pénzes Dávid
Újra vágnak hízott baromfit a Hungerit Zrt.-nél Szentesen. A cég még augusztusban hagyta abba a kövéráru vágását, mikor a Négy Mancs elnevezésű állatvédő szervezet feketelistára tette a vállalkozást. Az állatvédőknek eredetileg a libatömések „embertelensége”miatt volt kifogásuk a cég ellen. Később, mikor a Hungerit teljesen leállt, a Négy Mancs ígérete ellenére sem vette le a céget a listáról. Sőt folytatta a cég szisztematikus ellehetetlenítését a külföldi, főként osztrák és német piacokon.

Tudni kell, hogy Magyarországon a kézi libatömést az EU-csatlakozás után gépi töméssel helyettesítették. Ez a módszer pedig a magyar Állatorvosi Kamara szerint nem állatkínzás. Tény, hogy az EU szabályozás nem egyértelmű a kérdésben. A libatömést azonban nemcsak hazánkban, de Bulgáriában, Franciaországban, Portugáliában és Spanyolországban is végzik, mégis egyedül Magyarországot pécézte ki a látszólagosan állatvédő szervezet. Kampányukkal hét-nyolc milliárd forintos kárt okoztak hazánknak, a Hungerit lejáratásával pedig 200 főnek kellett távoznia a cégtől.

Furcsa mélységek

A Négy Mancs leveszi a feketelistáról a gyárat
Többszöri próbálkozás után, lapzártakor sikerült elérnünk tegnap a Négy Mancs Alapítvány magyarországi programvezetőjét. Gergely Zsófia azt nyilatkozta lapunknak: szeptember 1-je után leveszik feketelistájukról a Hungerit Zrt.-t, ha befejezte a hízott állatok vágását és feldolgozását.
- delmagyar.hu 2008.08.30.
A Négy Mancs ügyködését több médium is figyelemmel kísérte. Így a köztévé egyik műsorában az is kiderült (TV Ügyvédje), hogy az állatvédők lejárató filmet készítettek a libatömésről, melyet a német RTL valamint a közszolgálati ARD is bemutatott. A gond csak az, hogy a riport bizonyíthatóan hamis.

Az ügy másik érdekessége, hogy a Négy Mancs más fórumain korábban ódákat zengett a lengyelországi libatartásról. A magyar ügy kapcsán pedig kiderült, a magyar libamájexport megszűnését véletlenül éppen Lengyelországból helyettesítik a német piacok. Az pedig már végképp nem meglepő, hogy ezek az üzemek nagyrészt német tulajdonban vannak.

Vagyis bárhogy is erőlködik a Négy Mancs, jól látszik, hogy tevékenységével a német érdekeknek hozott óriási hasznot. Az állatok védelmének hamis álcájával pozícióba hozta a Hungerittel szemben álló – és minden bizonnyal kevésbé jó minőségű – cégek termékeit.

A Hírextra megkereste a Négy Mancsot. Az ügyben a következő közleményt kaptuk:

"A Hungerit soha nem hagyott fel a kegyetlen kényszertöméssel előállított hízott májiparból származó nyereség szerzésével. Ennek ellenére a Hungerit hazudott a nyilvánosságnak és a médiáknak, hogy felhagy a hízott máj termeléssel és hogy nagyszámú elbocsátások következnek. Hiszen soha nem bocsátotta el a 200 dolgozóját. A blöffje az ártatlan dolgozókat félelemben tartotta és a Hungerit saját dolgozói félelmét használta fel az állatvédelem ellen folytatott uszító kampányára.

A Hungerit nem került le az úgynevezett Fekete Listáról, mivel az elmúlt hónapokban is nagyszámban tenyésztett kényszertömésre tenyésztett állatokat, amiket nem lehet tömés nélkül hizlalni és így adott utat az állatok kínzásának és szenvedésének, és természetesen nyereséget szerzett a hízott májiparból.

Más vágóhidak felismerték az idő jeleit és teljesen szakítottak a hízott májiparral, ezeknek a vágóhidaknak a termékeivel vannak tele a nyugat Európai hűtőpolcok. Ezek a szupermarketek nem akarnak értéken aluli húst olyan termelésből venni, amely már a legtöbb EU-s országokban tiltott."

A Hungeritet már nem érdekli

A Hungerit vezérigazgatója Magyar József a Hírextra megkeresésére elmondta, a német és osztrák piacokon is vannak olyan szereplők, akik nem foglalkoznak a Négy Mancs tevékenységével, így az újra beinduló termelést ezeken a piacokon is megpróbálják teríteni. Ezen kívül Európa olyan országaiba is el fognak jutni a Hungerit termékei, ahol még hírből sem hallották ezt a szervezetet. A vezérigazgató példaként Franciaországot, Spanyolországot, Portugáliát és Oroszországot említette.

A Négy Mancs által okozott anyagi kár megtérítéséről Magyar Józsefnek nincsenek illúziói. Mint mondta, „egyelőre úgy néz ki, a kárt a Jóisten fizeti csak meg”. Majd hozzátette, a Magyar Baromfi Terméktanács saját költségén megbízott egy „professzionális német ügyvédi irodát“, hogy a megfelelő jogi lépéseket megtegye. A cégvezető felhívta a figyelmet arra is, hogy az anyagi káron túl a magyar liba és kacsatartás, a belőlük készült neves termékek súlyos eszmei kárt is szenvedtek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását