2024. április 27. - Zita

Kevesebb meggondolatlan kamaszkori szex

Azoknak a szülőknek, akik meg akarják óvni csemetéiket a meggondolatlan szexuális kalandoktól, prioritásként kell kezelniük a családi programokat - állítják amerikai kutatók.
2008. július 24. csütörtök 19:00 - Hírextra

Rebekah Levine Coley, a Boston College kutatója és kollégái szerint azok a serdülők, akik gyakrabban vesznek részt családi programokban, ritkábban folytatnak viszonyt, gyakrabban gondolnak a védekezésre, s kevesebb partnerrel "dicsekedhetnek".


"A kutatókat, akik a serdülőkorúak szexuális magatartása és családi kapcsolatok közötti összefüggést vizsgálják, általában az érdekli, hogy a tinédzser él-e nemi életet vagy sem, de nem foglalkoznak azzal, hogy mekkora rizikót vállal a kamasz. Ám ha azt vesszük figyelembe, hogy három amerikai serdülőből kettő még a 19. életéve betöltése előtt létesíti első szexuális kapcsolatot, akkor világossá válik a specifikusabb vizsgálódás szüksége, hogy jobban megértsük, milyen veszélyek leselkednek a fiatalokra" - hangsúlyozta Rebekah Levine Coley a Reuters hírügynökségnek adott interjúban.


A vizsgálatban 4950 amerikai tinédzser vett részt, közülük 1058-an testvérek voltak. A résztvevőket, akik a vizsgálat kezdetekor 16-19 évesek voltak, évente kérdezték ki a hároméves program során.
Összehasonlítva a testvérek esetében a családi élet minőségét és a szexuális magatartást Rebekah Levine Coley szerint kimutatható az ok-okozati összefüggés.


Minél többször vacsoráztak hetente a tinédzserek családi körben, s minél több a közös tevékenység, amikor szüleikkel együtt csinálhatnak valamit vagy szórakoznak, annál kisebb a valószínűsége, hogy a kamasz meggondolatlan, kockázatos szexuális kapcsolatba bonyolódik.
Ugyanakkor azok a szülők, akik "negatívan" állnak hozzá csemetéjükhöz, állandóan bírálva azokat, s igyekezve befolyásolni gondolkodásmódjukat, érzéseiket, csupán azt érik el, hogy gyermekük esetében növekszik meggondolatlan szexuális kapcsolat valószínűsége.


"Ez a negatív, bíráló szülői hozzáállás károsan befolyásolja a fiatal személyiség érési folyamatát, s önértékelési zavarokhoz vezet. Az ilyen családi környezetben élő fiatalok kevésbé képesek a felelősségteljes döntések meghozatalára, az egészséges kapcsolatteremtésre, s esetükben nagyobb az esély a kockázatos magaviselet kialakulására" - magyarázta Rebekah Levine Coley.
A kutató szerint a közös családi programok kiváló alkalmat nyújtanak az értékek átadására, a párbeszédre, arra, hogy a gyerekek megtapasztalják az összetartozás és a szeretet érzését.
Mint Rebekah Levine Coley rámutatott, a szülők cselekedetei, hozzáállása "igazán számít" a serdülők további sorsa szempontjából.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását