2024. április 26. - Ervin

HM Reagálás-Afganisztáni szerepvállalás

A Honvédelmi Minisztérium Wagner Pétert jól felkészült biztonságpolitikusnak tartja, sokat ad a véleményére. Wagner Péter úr többször járt Pol-e Khumriban, legutóbb – a média számos más képviselőjével - ez év májusban kísérte el Dr. Szekeres Imre ho
2008. július 20. vasárnap 20:00 - Hírextra
Fontosnak tarjuk és egyetértünk azzal az álláspontjával, hogy a Magyar Honvédségben szükség van a missziókban szerzett tapasztalatok feldolgozására. Ennek érdekében a Magyar Honvédségben működik intézményesített rendszer a missziós tapasztalatok feldolgozására és átadására. Az erre létrehozott szervezet a Szolnoki székhelyű Magyar Honvédség Béketámogató Kiképző Központ. Ezen kívül a misszióban és külföldi tanfolyamokon szerzett tapasztalatok az alakulatok kiképzési, felkészítési tervébe is beépítésre kerülnek.

Fontos felvetés az is, hogy a tűzszerész feladatok vállalása a Magyar Honvédség önálló döntése. A magyar tűzszerészek a magyar kontingens biztonsága érdekében végzik a munkájukat. Az Újjáépítési Csoport tűzszerész részlege nem önálló egység, hanem annak szerves részét képezi 2006. szeptembere óta, annak biztonságos működését segíti elő, amelyet továbbra is szeretnénk garantálni. Az Afganisztánban dolgozó magyar tűzszerészek 2006. óta több tonna robbanóeszközt hatástalanítottak.

A NATO-nak ugyanis csak ajánlásai vannak arra nézve, hogy – a tapasztalatok alapján – egy-egy misszió jellegétől függően milyen képességekkel rendelkezzen, és milyen feladatokat lásson el. Ennek megfelelően minden nemzet maga dönti el, milyen felajánlásokat tesz. A döntés meghozatalában minden nemzet – így hazánk is – figyelembe veszi, hogy saját katonái feladatellátásának maximális biztosításához milyen képességekkel kell rendelkeznie. A NATO – nemzetközi tapasztalatok alapján - a Baghlanban szolgáló Újjáépítési Csoport szükséges képességei közé ajánlja a tűzszerész-képességet, amellyel egyébként előttünk itt tevékenykedő Hollandia is rendelkezett, sőt, amely képességgel minden afganisztáni Újjáépítési Csoport rendelkezik, saját biztonságának növelése érdekében.

A Honvédelmi Minisztérium, hasonlóan Wagner Péterhez, fontosnak tartja a közvélemény tájékoztatását az afganisztáni misszió tevékenységéről. Éppen ezért volt lehetősége több alkalommal számos újságírónak, biztonságpolitikusnak a Magyar Honvédség szervezésében kiutaznia Afganisztánba. Ezen kívül a PRT-ról , annak tevékenységéről, mindennapjairól folyamatosan hírt adunk a honvédelmi minisztérium hivatalos honlapján, a www.hm.gov.hu-n, ahol mindenkinek, aki érdeklődik a katonák munkája, feladatai iránt lehetősége nyílik tájékoztódni. Honvédelmi Minisztérium támogatja Wagner Péternek azt a felvetését, hogy a média állandó tudósítói települjenek Afganisztánba, Baghlan Tartományba. Fontosnak tartjuk azt is, hogy az afganisztáni halálesetek vizsgálatának befejezése, a bizottság hazaérkezése, majd jelentésének megtétele után tájékoztassuk a közvéleményt a vizsgálat eredményéről.

Kiadó: Honvédelmi Minisztérium
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását