2024. április 26. - Ervin

Kiss Péter nyílt levele

Tisztelt Főpolgármester Úr! Tisztelt Főpolgármester-helyettes Urak! Érdeklődéssel olvastuk miniszter kollégáimmal április 4-én kelt, a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) finanszírozási problémáival foglalkozó levelüket.
2008. április 11. péntek 10:22 - Hírextra
Bizonyára csak véletlenül esik egybe a levél kelte és az április 7-i BKV-sztrájkot megelőző tárgyalások sikertelensége, hiszen sem a Kormánynak, sem egyes tagjainak nincs felelőssége egy önkormányzati tulajdonú vállalat belső vitáinak eldöntésében. Kérem, ezt a tényt Önök is erősítsék meg partnereikkel tervezett tárgyalásaik, illetve a szélesebb közvélemény informálása során.

Emlékeztetem Önöket, hogy a Főváros és a Kormány 2003-ban már megállapodott a BKV pénzügyi helyzetének rendezéséről. Ekkor adósság-konszolidációra 37,3 milliárd forintot biztosított a költségvetés, szemben azzal a vállalással, hogy nem halmoz fel a vállalat újabb adósságokat, mert a költségvetésben normatív támogatást kap a városi tömegközlekedés.

Emlékeztetem Önöket arra, hogy a Magyar Köztársaságnak elfogadott konvergenciaprogramja és 2008. évi költségvetése van. Mindkét dokumentum pontosan rögzíti, hogy a fővárosi tömegközlekedés milyen feltételekkel, mekkora összegű forráshoz juthat az állampolgárok által befizetett adókból. A konvergenciaprogram 1. sz. melléklet utolsó pontja szerint a BKV folyó finanszírozása 2006-ban a valóságos költségeket elismerve emelkedik, de a jövőbeni támogatási igényeket korlátozva a későbbiekben szinten marad. Ennek megfelelően alakult az elmúlt években a normatív támogatás: 2004: 5,9 milliárd, 2005: 12,0 milliárd, 2006: 32,1 milliárd, 2007: 32,2 milliárd, 2008: 32,2 milliárd forint. Mindezen felül árkiegészítés címen 2008-ban mintegy 21 milliárd forinthoz juthat a BKV. E két jogcímen tehát a BKV várhatóan összesen 53,2 milliárd forint költségvetési támogatást kap 2008-ban.

Mindezek mellett – minisztertársaimmal együtt - természetesen készen állunk a levelükben kért tárgyalásra, mint ahogy mindig készen állunk, amikor Önök ilyen igényt a Kormány bármely tagjának, akár telefonon, akár szóban megfogalmaznak. Magunk is célszerűnek tartjuk, hogy a 2003-ban született megállapodás megvalósítását áttekintsük, érdeklődéssel várjuk tájékoztatásukat a BKV helyzetének javítása érdekében tett erőfeszítéseikről, illetve azok eredményéről és készek vagyunk részletesen bemutatni a Kormány lehetőségeit, mozgásterét.

dr. Veres János és dr. Kákosy Csaba kollégáim nevében is, Üdvözlettel
Kiss Péter
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását