2024. április 26. - Ervin

Az első eredetvédett körtepálinka

A göcseji körtepálinka kapta meg a Dunántúlon elsőként az eredetvédettséget - jelentette be szombaton Barabás Attila, a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója, a Zala megyei Nagylengyelben tartott negyedik gyümölcsoltó és pálinka ünnepen, ahol bemutatták a
2008. március 29. szombat 18:03 - Hírextra

Magyarországon eddig hat eredetvédett pálinka volt, a göcseji nemcsak a Dunántúlon első, de eddig még körtepálinka egyáltalán szerepelt ebben a körben. Az eredetvédelmi leírás szerint dokumentált múltja van a párlatnak, az előállításnak a gyümölcstermeléstől a palackozásig tartó valamennyi lépése ebben a régióban történik - részletezte a vezérigazgató, aki a Pálinka Lovagrend kincstárnoka is egyben.

Az egyedülálló ital Farkas Tibor pálinkafőző mester nagylengyeli pálinkafőzdéjében készül termesztett és vadon termő fajtákból. Kizárólag hagyományosnak számító magyar, kétlépcsős desztillációs technikával, valamint kötelező érleléssel és pihentetéssel.

A göcseji ünnepen részt vett Olajos Péter, az MDF európai parlamenti képviselője, aki az uniós környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági bizottság tagjaként tavaly részt vett a szeszipari területet szabályozó uniós rendelet megalkotásában. Nagylengyelben tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: egyelőre sajnos nem váltak be azok a remények, hogy a hungarikumként elismert magyar pálinka igazi karriert fusson be.

Sajnálatosnak nevezte, hogy ma Magyarországon kétszer annyi export szeszesitali termék fogy, mint hazai, vagyis még a magyar piacot sem sikerült meghódítani. A kormánynak ezért többet kellene fordítania a pálinka hazai és európai népszerűsítésére, mert ez is segíthetné a gazdaság növekedési pályára állítását - fogalmazott Olajos Péter.

Szegedyné Fricz Ágnes, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszeripari osztályának vezetője az ünnepséget kísérő szakmai előadások bevezetőjeként elmondta: a pálinkatörvényt a jövő héten tárgyalja a Parlament. A most már uniós szabályozással is védett hazai termékek felügyeletét pedig - létrejötte után - a Pálinka Nemzeti Tanács végzi a jövőben.

A nagylengyeli ünnepen egyenruhás huszárok őrizetében bemutatták a világ legdrágább pálinkáját is. A Herendi Porcelán Manufaktúra Zrt. által készített különleges flaskát Müller Imre ékszerész gyémántokkal díszítette, tetejét 18 karátos sárga-, illetve fehéraranyból készült és ugyancsak gyémántokkal díszített dugóval zárta le.

A palackokból mindössze 22 darab számozott példány készült, a Nagylengyelben készült legkiválóbb, 2006-os kajszibarack és vilmoskörte párlattal töltötték meg. A készítők szándéka szerint a világ minden táján szeretnék megismertetni a pálinkát ezekkel a különleges palackokkal, amelynek egy-egy példányát közel 20 ezer euróért lehet megvásárolni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását