2024. április 26. - Ervin

A tokaji bor és Lőcse egymásra találása

Egy közel 500 évvel ezelőtt kezdődött és 200 éven át tartó kapcsolat éledt újjá március 20-án a felvidéki Lőcse város történelmi városházának dísztermében. Itt adta át Béres József, a Béres Szőlőbirtok és Pincészet tulajdonosa a város polgármesterének, Mi
2008. március 28. péntek 15:22 - Hírextra
Mostani ünnepélyes találkozásunk oka a múltban gyökerezik - mondta Béres József -, hiszen a Tokaj-hegyaljai Erdőbényén található birtokunk magában foglalja az 500 éves történelmi hagyománnyal bíró Lőcse dűlőt. A dűlő valaha Lőcse szabadkirályi város tulajdona volt, a bényei bor pedig a város számottevő bevételi forrását jelentette. Ahogy Jókai Mór A lőcsei fehér asszony című regényében is olvasható: "Lőcse város ez idő szerint Magyarország leggazdagabb aranybányájának, a hegyaljai szőlőnek birtokosa."

Mélységesen hiszem - fejtette ki Béres József -, hogy jelenünk és majdani jövőnk a múlt értékeinek ismeretével és tiszteletével kezdődik. Ennek jegyében kezdeményeztük a kapcsolatot a várossal, és helyeztük el a mai napon a városháza dísztermében a címerünkkel faragott hordót, mely jelképes kapocs múlt és jelen, Lőcse város és a Tokaj-hegyaljai Erdőbénye között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását