2024. április 26. - Ervin

Életmentő madáretetés

A természetvédő szakemberek télen rendszeresen etetik a nemzeti parkok, halastavak madarait, amelyek különösen nehéz időszakot élnek át ilyenkor, mert a megfagyott hó miatt nem jutnak elég táplálékhoz.
2008. január 8. kedd 16:46 - Hírextra

A Magyar Madártani Egyesület (MME) heti rendszerességgel helyez ki eleséget a sasoknak. A téli etetés során a szakemberek ügyelnek arra, hogy olyan területeken helyezzék ki a táplálékot, ahol a madarakat nem érheti áramütés vagy szándékos mérgezés. Az országban mintegy 10-15 ilyen terület lehet - mondta az MTI-nek Horváth Márton, az MME munkatársa.

Főként réti és parlagi sasokat etetnek a természetvédők, de a kisebb ragadozómadarak, hollók, egerészölyvek is hozzájutnak a táplálékhoz.

Az énekesmadarak is szívesen fogadják ilyenkor a plusz eleséget. A kertben, parkban kihelyezett madáretetőkbe amíg tart a hideg idő, tehát február végéig, március elejéig rakhatók olajos magvak, amelyek közül a kisebb szemű magok a madarak kedvencei, mint a fekete héjú napraforgómag, továbbá a köles, a tökmag vagy a lenmag.

A pintyféléknek, sármányoknak (erdei pinty, fenyőpinty, citromsármány), gabonaszemek is adhatók, mint például búza, árpa. A cinegék a tört diót, mandulát, mogyorót kedvelik.

Sokan akasztanak ki szalonnát vagy szalonnabőrkét, ami szintén nagyban segíti a madarak kalóriaveszteségét pótolni, fontos azonban hogy sózott és füstölt szalonnát nem szabad kitenni, ahogy kenyeret sem, vagy más pékárut, mert a nedvesség hatására a táplálék megavasodhat, megpenészedhet és a madarak pusztulását okozhatja - olvasható az MME közleményében.

Hagyható egy-két fogyasztásra már nem alkalmas alma is a fákon, hogy a fekete-és fenyőrigók, harkályok lakmározhassanak belőle. A vörösbegyek és feketerigók számára, pedig érdemes kiszórni konyhai maradékot, főtt krumplit, tojást,répát, tésztát a kert végébe vagy a bokrok aljá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását