2024. április 27. - Zita

Wass Albertre emlékeznek

Wass Albert születésének 100. évfordulója alkalmából emlékévet hirdettek 2008-ra az erdélyi író tiszteletére - jelentette be Turcsány Péter, a Kráter Műhely Egyesület elnöke csütörtökön Budapesten.
2007. november 15. csütörtök 18:49 - Hírextra

Az emlékév programjainak megszervezésére létrehozták a Wass Albert Védnöki Kört - mondta Turcsány Péter, hozzátéve, hogy a Wass Albert-emlékév fővédnöke Tőkés László királyhágó-melléki református püspök lesz, aki a csütörtöki ünnepségen elfoglaltságai miatt nem tudott megjelenni.
Az emlékév tervezett programjai között említette A funtineli boszorkány színpadi adaptációját, amelyet a Főnix Társulat mutat be jövő májusban. Turcsány Péter megjegyezte: az évforduló alkalmából szeretnék elérni, hogy a Magyar Tudományos Akadémia posztumusz tagjává fogadja az írót.

Az ünnepségen mutatták be az Üzenet haza című új kötetet, amely Wass Albert amerikai előadókörútjain 1967-1975 között elhangzott beszédeit tartalmazza. A háromórás hangzóanyagot tartalmazó CD-melléklettel ellátott kötetben szereplő előadásokat egy kivétellel még nem közölték sehol - hangsúlyozta Turcsány Péter.

A bemutatót követően megnyitották a Wass Albert meseköteteit képekben bemutató Barangolás Wass Albert mesebirodalmában című vándorkiállítást.

Wass Albert az erdélyi magyar irodalom Magyarországon elfeledett, majd halála után újra felfedezett alakja. 1908. január 8-án született Válaszúton. Pályakezdő verseskötetei az 1920-as évek végén jelentek meg. Egy időre szakított az irodalommal, de 1934-ben kiadott, Farkasverem című, Baumgarten-díjjal jutalmazott regénye sikerét követően több, a korabeli Erdély jelenével és regényes múltjával foglalkozó könyve jelent meg, köztük A tizenhárom almafa.

A II. világháború végén nyugatra emigrált. 1952-ig Németországban, majd haláláig, 1998. február 17-ig az Egyesült Államokban élt. Hangadó szerepet töltött be a magyar szellemi emigráció életében.
Nicolae Ceausescu elnökségének éveiben Romániában könyveit betiltották. Műveit Magyarországon a rendszerváltás óta jelentetik meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását