2024. április 26. - Ervin

50 alkotás a szemlén

Több mint ötven alkotás verseng a pénteken kezdődő Faludi Nemzetközi Amatőrfilm-szemlén, amely az idén a kegyelem témája köré épül, a filmeket a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik - mondta Hankovszky Anikó, a Faludi Ferenc Akadémia munkatársa
2007. november 14. szerda 17:05 - Hírextra
Hankovszky Anikó a sajtótájékoztatón szólt arról, hogy a pályázatra a magyar alkotók mellett portugál, belga, német és határon túli magyar filmkészítők is neveztek.
A programot ismertetve kifejtette, hogy a filmszemle pénteken az előzsűri által a versenyprogramba be nem választott információs filmek vetítésével kezdődik. Ezt követően a versenyfilmeket láthatják az érdeklődők, majd egy válogatást a cseh Olomouc-i "Film a halak jegyében" fesztivál alkotásaiból.

Szombaton az információs vetítés és a versenyfilmek mellett a 2007-es Cinefest és a BuSho fesztivál, valamint a 2006-os Vízenjárás fesztivál legjobb filmjeit nézhetik meg a mozilátogatók - fűzte hozzá.

Az ünnepélyes díjkiosztó szombaton este lesz az Uránia moziban - folytatta.
Hankovszky Anikó beszámolt arról is, hogy a rendezvényhez A látható és a láthatatlan a modern filmművészetben címmel filmelméleti konferencia kapcsolódik. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Bölcsészettudományi Karán, Piliscsabán szerdán megrendezendő, egész napos filmes fórumon Báron György filmkritikus, filmesztéta, Lázár Kovács Ákos filmesztéta, a Kegyelem fesztivál szemleigazgatója, Kovács András Bálint, az ELTE docense, Gelencsér Gábor filmesztéta, Michele Sitá, a PPKE oktatója, valamint Francesco Casetti, a filmszemle elnöke tart előadást.
A kiosztott sajtóanyag szerint a nemzetközi filmmustra zsűrijének elnöke Francesco Casetti filmtudós, a grémium tagjai: Buglya Sándor producer, Dér András rendező, Gelencsér Gábor és Lázár Kovács Ákos filmesztéta, valamint Vidovszky György filmtanár.

A filmes ünnepen három kategóriában - kisjátékfilm, kísérleti film, dokumentumfilm - osztanak ki díjakat, illetve különdíjakat. A művészeti egyetemek hallgatóinak filmjeit külön kategóriában jutalmazza a zsűri. A Faludi Nemzetközi Amatőrfilm-szemle társzervezője, a budapesti Olasz Kultúrintézet jutalomként Olaszországba szóló szakmai ösztöndíjat ajánlott fel.
A fesztivált 12. alkalommal rendezi meg a Faludi Ferenc Akadémia, a magyar jezsuiták ifjúsági és felnőttképzési intézete.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását