2024. május 9. - Gergely

Három év Dzsingisz Kán nyomában

Hároméves útja végén, szombaton kora délután belovagolt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba a Dzsingisz Kán nyomában járó ausztrál Tim Cope. A fiatal kalandor 2004 júliusában arra vállalkozott, hogy bejárja a mongol vezér által megtett utat.
2007. szeptember 23. vasárnap 08:16 - Hírextra

A három év két hónap alatt tízezer kilométert tett meg gyalog, lovon és tevén. Az egykori mongol birodalom fővárosából Karakorumból indult és átszelte az eurázsiai sztyeppéket a birodalom széléig, amely akkor a távoli Magyarország volt.

Az utazás egy fontos célja volt, hogy felelevenítse a múlt nagyszerű lovainak és lovasainak példa értékű teljesítményét, akik nagyban hozzájárultak a modern világ fejlődéshez. Emellett szerette volna átérezni a nomád népek életét, hogy ezáltal azonosuljon azok lelkivilágával - fogalmazott internetes honlapján Tim Cope.

A tapasztalt ausztrálnak mára megélhetéssé vált egykori hobbyja, több könyvet és tanulmányt kiadott, illetve filmeket is készített utazásairól. Megjelent már a Finnországról és Oroszországról szóló tanulmánya, de írt a tízezer kilométeres Moszkva-Peking biciklitúrájáról csakúgy, mint az ötezer kilométeres evezős kalandjáról a Jenyiszej folyón. Emellett az antarktiszi túravezetői tapasztalatait is közzétette.

Az elmúlt három év kalandjait a tervek szerint fél évig írja majd és jövőre olvashatják először az érdeklődők angolul - mondta a megérkezést követő sajtótájékoztatón Tim Cope. Ebben ír majd a Magyarországon eltöltött két hétről is.

A kaland utolsó napján Ópusztaszeren csaknem négyszázan várták. A magyar vendéglátók mellett jelen volt a mongol konzul, a kazah nagykövet és az ausztrál nagykövetség munkatársa is. Útját jótékonysági akcióval zárta Tim Cope, három lovát ugyanis a tiszadobi gyermekotthonnak ajánlotta fel. Elmondta: mivel barátainak tartja őket és barátot az ember nem ad el, ezért ajándékozta az árva gyerekeknek, akik rögtön a szívükbe zárták az állatokat. Felültek rájuk, simogatták őket. Az utazó hű kutyája is Magyarországon marad, mivel Ausztráliába vitele igen költséges lenne, így valószínűleg egy európai barát kapja majd.

Az ausztrál fiatal most hazatér a megérdemelt pihenőre és a tervei közt a közeljövőben nem szerepel utazás - mondta az MTI kérdésére válaszolva. Azonban ha mégis útra kel, Törökország lehet a következő cél - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását