2024. május 20. - Bernát, Felícia

Dzsingisz meghódítja Magyarországot is

Hétfőn megérkeztek Budapestre a Dzsingisz kán és öröksége című tárlat műtárgyai. A Mongol Birodalom történetét bemutató kiállítás anyagában tíz olyan műalkotás is található, melynek biztosítási értéke egyenként is meghaladja az 1 milliárd forintot. A kiál
2007. május 14. hétfő 17:59 - Hírextra
A nemzetközi kiállítás legtöbb darabja, csaknem 400 Mongóliából érkezett. A többi műtárgyat pedig különböző európai gyűjteményből kapja kölcsön az intézet - mondta el a Nemzeti Múzeum igazgató-helyettese. Rezi Kató Gábor hozzátette, a tárlat a Hopp Ferenc Keletázsiai Művészeti Múzeum ritka műtárgyaival egészül ki.

A kiállítás a 7-8. századtól mutatja be Mongólia történelmét. A tárlat leghangsúlyosabb korszaka a 13-14. század, vagyis Dzsingisz kán és kora. Ezen a részen elsősorban páncélokat, fegyverzeteket láthat majd a közönség. A mongol világbirodalom híres, betemetett fővárosának, Karakorumnak legutóbbi régészeti leletei is helyet kapnak a tárlaton, közölte szerkesztőségünkkel Rezi Kató Gábor.

A buddhista művészet műtárgyai, köztük aranyozott Buddha szobrok, valamint egyedi műkincsek, így ékesen díszített táncmaszkok is láthatók lesznek a kiállításon. Több olyan műtárgyat is bemutatnak, mint például egy VIII. századi uralkodói ékszert - Bilge kagán arany koronáját -, melynek biztosítási értéke meghaladja az 1 milliárd forintot. A főigazgató-helyettes elmondta, nem lehet különbséget tenni, minden egyes tárgy felbecsülhetetlen eszmei értéket képvisel.

A korszakhoz kapcsolódóan nyílik "A tatárjárás" című tárlat is, mely az 1241-42-es mongol hadjárat eseményeit mutatja be. Rezi Kató Gábor hangsúlyozta, a két kiállítás együtt teszi elhelyezhetővé az európai történelemben azt a korszakot. Mindkét tárlat szeptember 2-ig tart nyitva.

A kiállításokról bővebb információ a www.dzsingisz.hu oldalon.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását