2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Új Top 100-as körözési lista

Egy új, Top 100-as országos körözési listát állított össze a rendőrség, amelyben a legkeresettebb személyekről bővebb adatokat és információkat is közölnek - jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi főigazgatója szerdai sajtótájékozta
2008. január 16. szerda 16:43 - Hírextra

Kökényesi Antal vezérőrnagy elmondta: az új körözési listát a bűncselekmény súlya, sorozatjellege, valamint a többszörös körözések száma alapján a megyei rendőr-főkapitányságok javaslataiból állították össze. Hozzátette: az új Top 100-as listán a keresett személyek személyleírása mellett lehetséges megjelenési helyüket és a bűncselekmény megnevezését is nyilvánosságra hozzák.
A hónap elején közölt korábbi 100-as keresési listán szereplő nevek mintegy fele került be az új, személyes adatokat is tartalmazó összeállításba.

A listán azok a személyek is szerepelnek, akik a legsúlyosabb bűncselekményeket követték el, de azt egyelőre nem tudni, hogy ABC sorrendben, vagy a bűncselekmények súlya szerint lesznek-e rangsorolva a nevek, ugyanis a végleges, új lista csütörtökön kerül fel a rendőrség internetes oldalára.

A bűnügyi főigazgató megjegyezte, az adatvédelmi és a körözési törvény nem egybehangzóan rendelkezik arról, hogy kell, vagy lehet-e személyes adatokat is közölni a körözött személyekről. Az MTI úgy tudja, ez ügyben az ORFK még várja az ombudsman erre vonatkozó állásfoglalását.

Simon Tamás, az ORFK bűnügyi főosztályvezetője az MTI-nek elmondta: a múlt év december 29-én nyilvánosságra hozott 100-as lista egyfajta "tesztelés" volt. A rendőrség a közvélemény és a sajtó fogadtatására volt kíváncsi, és ezért kerültek fel a listára fiatalkorúak és eltűnt személyek is. Hozzátette: a lista nyilvánosságra kerülését az állampolgárok jól fogadták, sok bejelentés érkezett, így most a súlyos bűncselekmények elkövetőit és a jogerősen elítélt személyek felkutatását várják.

A sajtótájékoztatón Kökényesi Antal beszámolt a rendőrség keddi országos körözési akciójának eredményeiről is. A vezérőrnagy elmondta, jelenleg több mint 43 ezer személykörözés van érvényben, ebből 20 ezret az Interpol Magyar Nemzeti Iroda rendelt el. Büntetőeljárás miatt 30 ezer, büntetés-végrehajtás miatt hétezer, eltűnés miatt pedig több mint hatezer személy körözése van folyamatban.
A keddi akcióban 492 körözött személy felkutatására került sor. Elfogatóparancs alapján 327 személyt fogtak el, tartózkodási hely megállapítása miatt pedig 165 személyt kutattak fel.

A TOP 100-as listáról egy férfit és egy nőt sikerült elfogniuk, őket vagyonelleni bűncselekmények elkövetése miatt keresték a hatóságok.

Szőgyényi Zoltán, az ORFK körözési osztály vezetője elmondta: az országos akcióban 5.831 rendőr, 217 polgárőr és 26 idegenrendész vett rész. Megjegyezte, a lehetséges búvóhelyeken is kutatták a körözött személyeket. Volt ahol a keresett férfi egy hűtőládában rejtőzött el a házkutatást tartó rendőrök elől - jegyezte meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását