2024. április 27. - Zita

Ötszörösére nőtt a befogadott lakáshitel kérelmek száma

Sokkal nagyobb volt a piaci lakáshitelek iránti kereslet a K&H-nál idén januárban, mint egy évvel korábban - közölte a pénzintézet. A befogadott lakáshitel-igénylések száma ötszörösére emelkedett. A lakáshitelek átlagos összege is jelentősen, 15 millióról 21 millió forintra nőtt, míg a kölcsönök háromnegyedénél 15 évnél hosszabb a futamidő.
2024. március 4. hétfő 09:25 - HírExtra

Éles fordulatot hozott az évkezdet a lakáshitelezésben a K&H-nál. A korábbi visszafogott kereslet után januárban jelentősen nőtt az érdeklődés a lakáscélú hitelek iránt - derül ki a pénzintézet legfrissebb adataiból.
 
sokszorosára nőtt a befogadott lakáshitelek száma
 
“Az év első hónapjában az egy évvel korábbihoz közel ötszörösére növekedett a befogadott lakáshitelek száma. Számítottunk az élénkülésre, de a januári adatok a vártnál is komolyabb keresletről tanúskodnak. Ez köszönhető részben annak, hogy az infláció lassulása miatt a reálbérek visszatértek a pozitív tartományba, emellett részben a jegybanki csökkentések és az önkéntes kamatplafon bevezetése miatt alacsonyabb kamatok eredményeként a háztartások egy része bátrabban vág bele nagyobb beruházásokba, például lakásvásárlásba. Ezzel összefüggésben a korábbi bizonytalan gazdasági környezetben elhalasztott költözéseket pótolják egyes családok” - értékelte a januári adatokat Árva András, a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője.
 
A januárban befogadott lakáshitelek átlagos összege is meghaladja az egy évvel korábbit: 15 millió forintról 21 millió forintra, azaz 40 százalékkal emelkedett, háromnegyedüknél pedig a futamidő több mint 15 év. Árva András azt is elmondta, hogy az idén elindított új állami lakástámogatási rendszer, a CSOK Plusz keretében még viszonylag kevés igénylés érkezett a pénzintézethez, ami részben azzal magyarázható, hogy a kedvezményes kölcsönöknél a szigorú szabályok miatt a lehetséges igénylőknek sok igazolást kell beszerezniük - vélhetően csak ezután fordulnak az adott bankhoz.
 
felemásra sikerült a múlt év
 
“Azt egyelőre korai megmondani, hogy az év hátralévő részében mekkora lesz a kereslet a piaci és a támogatott lakáshitelek iránt, de nagy valószínűséggel a múlt évhez képest növekedni fog a kihelyezések összege” - tette hozzá Árva András.
 
A szakember a tavalyi számokat ismertetve közölte, a lakossági hitelkereslet egyébként már a múlt év második felében erősödött. Összességében a pénzintézet lakossági hitelállománya 4 százalékkal nőtt 2023-ban az előző évhez viszonyítva. Az összes lakossági hitelt nézve az új folyósításoknál 33 százalékos volt az éves csökkenés, ugyanakkor a második félévben 71 százalékos volt a többlet az elsőhöz képest. Ez az élénkülés folytatódott januárban.

Forrás: K&H
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását