2024. május 9. - Gergely

A palesztín nagykövet a konfliktusról

Palesztina kész részt venni olyan nemzetközi békekonferencián, amelynek célja két független állam, Izrael és Pelesztina békés egymás mellett élésének elősegítése – jelentette ki Dr. Fadi Elhusseini, Palesztina magyarországi nagykövete a Magyar Békekör és a Magyarországi Arab Közösség Egyesületének közös szervezésében csütörtök este a budapesti Nemzetek Házában megtartott előadásán.
2024. január 24. szerda 09:39 - HírExtra

„Palesztina mindenek felett álló kívánsága a béke az önrendelkezésben” – mondta a diplomata a rendezvényen, melyen nagyköveti szinten képviseltette magát Algéria, Brazília, a Dél-Afrikai Köztársaság, Irán és Szíria.

„Elfogadtuk, hogy a független, szuverén Palesztina a történelmi Palesztina területének 22 százalékán jöjjön létre, Jeruzsálem fővárossal. Ezzel szemben Izrael mindmáig nem deklarálta határait, az Egyesült Államokba vetett bizalmunk pedig szertefoszlott” – fűzte hozzá.

Elhusseini hangsúlyozta: „nekünk nem a zsidókkal van gondunk, hanem a megszállással”. Izrael nagy anyagi hasznot húz a palesztin területek megszállásából, ezért sem érdekelt a független palesztin állam létrehozásában, és az ENSZ független palesztin állam létrehozásáról hozott határozatainak végrehajtásában. Izrael ellenőrzést gyakorol Palesztina természeti erőforrásai, kereskedelme, pénze, lakosainak mozgása, a zarándok-turizmus, a diákok és a tudósok utazása felett, jogszerűtlenül anyagi forrásokat von el. Palesztin területen épít és bővít izraeli telepeket, 800 ezerre tehető a palesztin területen törvénytelenül tartózkodó izraeliek száma.

Izraelnek tudnia kell, hogy biztonságban élni csak a palesztinokkal lehet – mondta.

A nagykövet szerint a Hamász a palesztin politikai struktúra része, de ő nem a Hamászt, hanem egész Palesztinát képviseli Magyarországon. Kitért az elől, hogy érveljen a Hamász Izrael elleni 2023. október 7-i támadása, izraeli civilek meggyilkolása, illetve túszul ejtése mellett. Azt mondta, hogy a vérengzés nem október 7-én kezdődött, hanem Palesztina izraeli megszállásával. Előadásában nem tért ki arra sem, hogy a Hamász miért nem engedi szabadon az október 7-én foglyul ejtett izraeli túszokat, akiknek azonnali szabadon bocsátását legutóbbi Moszkva is követelte.

Népirtásnak minősítette a Hamász október 7-i támadására adott izraeli választ, mert kollektíve büntet minden palesztint, civil objektumok, kórházak, szent helyek, lakóházak ellen irányul, a visszavágás aránytalanul nagyobb a Hamász támadásánál. Az izraeli haderő eddig közel 25 ezer palesztint mészárolt le, Gáza a gyermekek temetőjévé vált – mondta Izrael emberiség elleni háborús bűntetteiről.

A palesztin nagykövet visszautasította az izraeli „önvédelemről” szóló érveket, hiszen – mint mondta – a nemzetközi jog nem ismer önvédelmet megszállt területeken. „Izrael áthágta a nemzetközi jog minden elemét” – szögezte le.

Az előadó „történelmileg baráti kapcsolatoknak” nevezte a XIX. századra visszatekintő magyar-palesztin viszonyt. Magyarország az elsők között ismerte el a palesztin államot és biztosított diplomáciai státuszt a budapesti palesztin képviseletnek. Magyar diplomáciai képviselet működik Ramallahban, Jeruzsálemben pedig tiszteletbeli konzulátus. Együttműködési megállapodások kötik össze a két országot a mezőgazdaság, az oktatás, a vízügy és a statisztika területén. Évente 75 palesztin diák érkezik Magyarországra tanulni, magyar diákok pedig palesztin oktatási intézményekben tanulnak. Jerikót Egerhez, Jeruzsálemet Budapesthez, Betlehemet Kalocsához fűzi testvérvárosi megállapodás. Magyar részvétellel restaurálják a Születés Templomát. Magyar-palesztin politikai konzultációt is folytatnak. Egyetemi és tudományos együttműködési platform születik 22 intézmény között. Kereskedelmi-vállalkozói együttműködés létezik. A turizmust, sportot, innovációt, bíróságot, önkormányzati szférát, beruházást felölelő 35 új projekten dolgoznak.

Dr. Fadi Elhusseini a magyar-palesztin együttműködésnek kedvező hasonló értéknek nevezte a család, a szabadság, az önrendelkezés szeretetét, a megszállás elutasítását és a diaszporával fenntartott kapcsolatot.

Előadása után a palesztin nagykövet a hallgatóság kérdéseire válaszolt.

Forrás: Magyar Békekör
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását