2024. május 20. - Bernát, Felícia

MSZP: a "családbarát" kormány gyakorlatilag megszünteti a családtámogatási rendszert

Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszternek „Egy CSOK és más semmi? Avagy miért szüntetik meg a nem falvakban élők otthonteremtési támogatását?” címmel.
2023. június 28. szerda 13:32 - HírExtra

Komjáthi Imre közleménye:

A 2024-es költségvetésről szóló törvényjavaslatból kiderült, hogy a kormány jövőre több mint 50 százalékkal csökkenti a lakástámogatásra szánt forrásokat (383 milliárdról 182 milliárd forintra), a felújításra pedig már idén sincs támogatás. A CSOK-ra vonatkozó forrás az idei 130 milliárdról 70 milliárd forintra csökken jövőre.

A fejezeti indoklásban már utaltak arra, hogy a támogatás rendszere területileg „fókuszáltabbá” válik, a kormányinfón történt bejelentés óta tudjuk, hogy ez valójában azt jelenti, hogy lényegében megszűnik a CSOK az ötezer lakónál  többet befogadó településeken.

A kormány ígérete szerint, a nagyobb településekre vonatkozóan egy új támogatási rendszert dolgoznak ki, ugyanakkor aggályos, hogy a költségvetési javaslatban a kormány csak „belengeti” az intézkedéseit, de a tényleges lépeseket csak hetekkel később hozza nyilvánosságra.

Éppen ezért, Komjáthi Imre az alábbi kérdésekkel fordult a kultúráért és innovációért felelős miniszterhez:

Ha „a családok támogatásának fontos részét képezi az otthonteremtési program”, akkor miért szüntetik meg a CSOK-ot az ötezer lakónál nagyobb településeken?

Pontosan mikortól szűnik meg a „városi” CSOK?

Mi a valódi oka annak, hogy megszüntetik a CSOK-ot? Gulyás Gergely a bejelentésekor elismerte, hogy a városokban mindenképpen szükség van hitelfelvételre, ha valaki lakást akar venni, mert a CSOK nem jelent elegendő forrást, így csökkent az igénylés is. Ebből a felismerésből miként jutottak arra, hogy akkor inkább a teljes konstrukciót megszüntetik, elérhetetlenné teszik?

Ha igaz is, hogy kidolgoznak egy új rendszert, akkor miből lesz arra forrás, hiszen a számokat nézve, kétszázmilliárd forinttal kevesebb jut jövőre lakástámogatásokra, mint idén?

Mikortól és milyen feltételekkel kaphatnak majd valamilyen lakástámogatást az otthonteremtéshez a városban élő családok?

Bővítik-e majd a jogosultak körét a CSOK-hoz képest, hogy azok is hozzájussanak végre az állami támogatásokhoz, akik nehezebb anyagi helyzetben vannak?

Mikor indul végre jelentős bérlakásépítés Magyarországon? Mikor lesz sokak számára elérhető támogatás a bérlakásokhoz is?

Mennyi és milyen bejelentést fognak még tenni a jövő évi költségvetést érintően, amiket egyébként már tudnak és bele is kalkuláltak a tervezetbe, csak eddig nem hozták nyilvánosságra a konkrét intézkedéseket?

Milyen támogatási rendszerek válnak még „fókuszáltabbá”?

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását