2024. május 18. - Erik, Alexandra

Macskaalom tudnivalók - milyen típusai ismertek, hogyan válasszunk?

A macskaalom létfontosságú minden cicagazdi otthonában. Ahhoz, hogy kiskedvencünk komfortosan érezze magát, a mi feladatunk, hogy a megfelelő környezetet megteremtsük, ehhez pedig hozzátartozik a minőségi alom és a kényelmes alomtálca is.
2023. június 14. szerda 17:35 - HírExtra

Miért nélkülözhetetlen a macskaalom?

A Grandopet.hu macskaalom kategóriájából különböző típusokat is beszerezhetünk. Alkalmazásának elsődleges célja, hogy semlegesítse a vizelet és az ürülék kellemetlen szagát, ezáltal higiénikus, tiszta környezetet biztosítson. A kedves kis szőrmókok nem csupán önmagukra, de a területükre is igényesek. A természetben is hasonlóképpen járnak el, keresnek egy nyugalmas helyszínt, olyat, ahol puhább a talaj és gond nélkül elvégezhetik a dolgukat. Ehhez hasonlóan az otthonunkban is meg kell teremtenünk kedvencünknek az ideális körülményeket. 

Nem mindegy azonban, hogy milyen alomtálcát választunk, lehetőleg állatunk igényeit is vegyük figyelembe. A legoptimálisabb egy peremes, nyitott változat, amely nagy méretű vagy egy billenőajtós kuckós box. Mindkettő előnyös, az előbbi esetében belátja a teret, így folyamatosan követheti az eseményeket, utóbbi használatánál viszont elvonulhat, mintha egy kellemes menedékhely lenne számára. 

A “szobatisztaságra” nevelésnél ügyeljünk arra, hogy ha véletlenül máshová végezné a dolgát, azt mihamarabb az almos tálcájába, cica wc-be tegyük. Ezáltal érezni fogja az illatát, s idővel megtanulja, hogy kizárólag az a “terület” az ő illemhelye, ahol az alomtálca is helyet kapott. 

Mit érdemes tudni a macskaalom típusairól? 

Bőséges a kínálat alomtípusok terén, eszerint elérhetők ásványi anyag, szilika, fa, papír és növényi alapú opciók. Léteznek csomósodó és nem csomósodó változatok az ásványi anyag függvényében. Például a bentonit a csomósodók táborába, míg a zeolit a nem csomósodók típusába sorolandó. 

A zeolit talán a legkelendőbb alomtípus, amely kiváló nedvszívó képességgel rendelkezik, emellett kellőképpen szagtalanít is. Fontos azonban kitérnünk az almok minőségére is, ugyanis a gyengébb minőségű termékek a magasabb portartalom révén irritációt válthatnak ki. 

A természetes eredetűek, amennyiben nem illatosítottak, nem tartalmaznak mesterséges adalékokat, azonban nagyobb kiszerelésben is elérhetők, viszont emiatt kevésbé hordozhatók. Választhatunk kisebb és nagyobb szemcsézettségű változatokból, a kisebbek jobban összeállnak, egyszerűbben is cserélhetők, ennek következtében költséghatékonyabbak, mivel csupán a “használt” részt kell eltávolítani, majd pótolni. 

Nyugalmas helyszín, komfortos illemhely

A cica számára rendkívül fontos, hogy igényeinek mindenben megfeleljen a kialakított kis almos hely. Lehetőleg csendes, kevésbé zsúfolt területet válasszunk erre a célra, ahol biztonságban végezheti a dolgát. Biztosítsunk olyan körülményeket, amely számunkra és bundás barátunknak is higiénikus és kényelmes. 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását