2024. március 19. - József, Bánk

Újabb sörgyár próbál kézműves sört piacra dobni

Hagyományos módszerekkel készül az amerikai sörforradalom egyik legismertebb sörtípusa a Pécsi Sörgyárban. A Pécsi APA a megújuló Pécsi Sörgyár új, szuperprémium sörcsaládjának első tagja.
2018. szeptember 12. szerda 08:29 - HírExtra

A legnagyobb hazai kisüzemi sörfőzdeként számon tartott Pécsi Sörfőzde egy teljesen új sörtípussal, egy felsőerjesztésű, american pale ale (APA) sörrel lépett piacra. Az APA, egy amerikai sörfőzők által, az 1980-as évek elején megalkotott sörstílus, amely világos, könnyű, a felhasznált változatos aromakomlóknak köszönhetően pedig a végletekig izgalmas ízvilágú, sokszor citrusos, kellemesen gyümölcsös, frissítő ital.

Hanák Dávid, a Pécsi Sörfőzde sörmestere, a Pécsi APA receptjének megalkotója szerint azért választották az amerikai sörforradalom zászlóshajókaként emlegetett APA-t, mert a sörkülönlegességeket keresők ismerik már az india pale ale-t (IPA), és az APA is kezd hasonlóan népszerűvé válni az izgalmasabb sörökre nyitott fogyasztók körében, hiszen könnyen érthető és könnyen fogyasztható sörről van szó. A Pécsi Sörfőzde szándékai szerint termékfejlesztésüknek köszönhetően a jövőben még többen választják majd az APA söröket.

Az összesen hétféle komlóval készülő Pécsi APA a többi pécsi prémium sörhöz hasonlóan nyíltkádas erjedéssel készül, amely egy hagyományos technológia, még abból a korból, amikor nem óriási tankokban erjedtek a sörök a főzdékben. A technológia lényege, hogy valóban teljesen nyitott erjesztőkádakban zajlik a sör erjedése, miközben a főzőmesterek szabályozzák a folyadék hőmérsékletét és folyamatosan figyelik, hogyan dolgozik az élesztő. A sör így érintkezik a szabad levegővel, vadélesztők is hozzájárulhatnak az aromaképződéshez – amellyel kapcsolatban hagyományosan jó tapasztalatokkal rendelkeznek Pécsen.

A Pécsi APA sört nem szűrik, ezért a búzasöröknél már ismert élesztőmaradványokkal is találkozhat benne a fogyasztó, amelyek további izgalmas aromaanyagokat zárnak a palackba vagy a dobozba.

Hanák Dávid a Pécsi APA termékfejlesztésével kapcsolatban elmondta, az egyik kedvencük az american pale ale típus, és szerették volna megmutatni a világnak a saját verziójukat belőle, miközben olyan termékkel rukkolnak elő, amellyel igyekeznek megtalálni a bevállalós aromatika és a közízlés metszetét. Ez egy kissé rizikós feladat volt, de az elkészült sörrel kapcsolatos visszajelzések alapján már úgy gondolják, sikerült eltalálni a helyes irányt.

A sör 5 százalékos alkoholtartalommal és 32-is IBU-val (International Bitterness Unit) rendelkezik, és illeszkedik abba a fejlesztési és edukációs programba, amelyet a főzde a Pécsi Prémium sorozattal elkezdett – mondta a sörmester. A pécsiek szándéka, hogy a fogyasztók általában többet tudjanak az általuk választott sörökről, ezért szeretnének időről időre olyan újdonságokkal előrukkolni, amelyeken keresztül meg tudják mutatni a vásárlóknak, hogy a sör egy izgalmas, változatos ital.

A Pécsi APA 0,33 literes üveges mellett fél literes dobozban is kapható, a kiszállítás elindult, a fogyasztók mindkét kiszereléssel találkozhatnak már az üzletek polcain.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását