2024. március 19. - József, Bánk

Fejleszt a NATO

A NATO-tagországok védelmi miniszterei két új parancsnokság létrehozásáról egyeztek meg, ezek a szövetség "gerincéhez" tartoznak majd, és lehetővé teszik, hogy a szövetség megfelelően tudjon reagálni az esetleges kihívásokra - közölte Jens Stoltenberg, a katonai szövetség főtitkára Brüsszelben szerdán.
2018. február 15. csütörtök 09:13 - HírExtra
 
A NATO kétnapos védelmi miniszteri találkozója első munkanapjának szünetében tartott sajtóértekezletén Stoltenberg kijelentette: a NATO parancsnoki struktúrájának modernizálását jelentő parancsnokságok létrehozása Észak-Amerika és Európa között fenntartható módon fogja biztosítani a csapatok és katonai eszközök utánpótlását és európai mozgathatóságát.

A képességfejlesztés által javul a NATO és a szövetségesek kommunikációs képessége, gyors és hatékony reagálása egy esetleges szükséghelyzet esetén, hogy a megfelelő erők a megfelelő helyen, a megfelelő időben legyenek - húzta alá.

Mint elmondta, a NATO-nak a hidegháború végén 22 ezer alkalmazottja dolgozott 33 parancsnokságon. Jelenleg 7 parancsnokságon kevesebb, mint 7 ezer munkatárs végzi tevékenységét. Az európai biztonsági környezet azonban megváltozott, amire a NATO-nak reagálnia kell, ezért helyez nagyobb hangsúlyt a hajózás biztonságára, a logisztikára és a katonai mobilitásra, valamint a számítógépes kibervédelemre.

Hozzátette, Németország felajánlotta, hogy befogadja az európai parancsnoki központot. A felajánlás megfontolás tárgyát képezi, ugyanis az ország nem csak földrajzilag helyezkedik el Európa szívében, hanem nagy tapasztalattal rendelkezik a katonai logisztika területén. A másik parancsnoki központ létesítésére az Egyesült Államok tett ajánlott. Ez utóbbi segítséget nyújt majd a tengeri közlekedési kapcsolatok védelmében Észak-Amerika és Európa között - mondta.

Az új parancsokságok végleges helyéről és a működtetésükhöz szükséges létszámról júniusban születik döntés - tette hozzá Stoltenberg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását