2024. március 19. - József, Bánk

Minden Zsolnayt megvettek

Az egyik legszebb Zsolnay-alkotásként számon tartott elefántfejes virágtartó edény kelt el a legmagasabb áron, 11 millió forintért a Virág Judit Galéria árverésén; a világ első, kifejezetten Zsolnay-művekből összeállított aukcióján minden tárgy elkelt.
2017. november 22. szerda 13:24 - HírExtra
 
A hétfő esti eseményen 57 tételt árvereztek el - olvasható a galéria MTI-hez elküldött tájékoztatójában.
Az 57 kerámia összkikiáltási ára 38 millió forint volt, a leütési ár - nagy licitekkel - több mint 2,6 szoros áremelkedéssel megközelítette a 100 millió forintot.

Kivételes ritkaságként szerepelt az aukción a szakemberek által az egyik legszebb Zsolnay-alkotásként számon tartott elefántfejes virágtartó edény, amely Kapás Nagy Mihály nevéhez fűződik. Az 1909-ből származó edény kikiáltási ára 3 millió forint volt, és végül jóval a 7 milliós becsértéke felett, 11 millió forintnál ütötték le.

A legnagyobb áremelkedést Mack Lajos gyűmölcsöstála érte el, amelynek licitje 1 millió forintos kikiáltási árról indult; a műtárgy végül 5 millió forintért kelt el. 4 millió 800 ezer forintért talált új gazdára a 3-4 millió forintra becsült, bogáncslevelekkel és virágokkal díszített váza, amely szintén Kapás Mihály tervei alapján készült az 1900-as évek legelején.

Az árverés másik fénypontja Hidasi Pilló Sándor millenniumi díszítménnyel ellátott nagy vázája volt, amely 1 millió 600 ezer forintos kikiáltási árról indulva végül 3 millió 400 ezer forintért kelt el. A Kehely szalagfülekkel, Tiffany-vonalas rajzzal című alkotás az amerikai gyűjtők kedvence volt: hosszas licitálás után jóval a becsérték felett, 4 millió 400 ezer forintért talált gazdára.

A különleges formavilágú művek között a Szalagos váza orchideákkal című darab kikiáltási ára 1 millió 400 ezer forint volt, és végül a duplájáért, 2 millió 800 ezer forintért kelt el.

A Virág Judit Galéria közölte: több mint 20 éves működésük során ez volt a legsikeresebb árverésük. Ezt bizonyítja az is, hogy minden tárgy elkelt, és szokatlanul magas, 260 százalékos volt a licitemelkedés - mutatott rá a galéria vezetője.

Törő István, a galéria egyik tulajdonosa szerint a Zsolnay-kerámiák elnyerték méltó helyüket a nemzetközi műkereskedelemben. Ma már elmondható, hogy a legtöbb Zsolnay-gyűjtő Magyarországon van, és hazánk lett a Zsolnay-kereskedelem középpontja. A Zsolnay-vázák akárcsak 10 évre visszatekintve is megtöbbszörözték értéküket, kitűnő befektetésnek bizonyultak - hangsúlyozta Törő István.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását