2024. március 19. - József, Bánk

Ne késlekedjen!

Érdeklődők hiánya miatt nem sikerült eladni egy XV. Lajos francia király korabeli egyedi barokk asztronómiai órát vasárnap Prágában. Az aukciós ár 55,2 millió koronával (634,8 millió forint) kezdődött, de egyetlen vevő sem jelentkezett. A cseh árverési piacon eddig ez volt a legmagasabb kikiáltási ár.
2017. március 27. hétfő 12:32 - HírExtra
Pavel Urban cseh művészettörténész szerint az aranyozott asztronómiai órát 1740 körül a híres párizsi Julien és Pierre Le Roy órásmesterek műhelyében készítették. A műhely egykoron főleg a francia királyi udvar számára készített órákat.



A most árverésre került órából állítólag csak három darab készült. Korábban Frantisek Oldrich Kinsky cseh arisztokrata családjának a tulajdonában volt, a herceg elhunyta után a hagyaték egyes értékes darabjait az örökösök árverésen próbálják meg eladni. Az óra a múltban a család bécsi kastélyának dísze volt.

A Kinsky család egyik tagja, Stepán Vilém Kinsky, a 18. század első felében az osztrák császár követe volt Párizsban, s valószínűleg akkor szerezte meg ezt az értékes és egyedi asztronómiai órát.
Az utóbbi években egyetlen Le Roy műhelyben készült óra sem került árverésre a világon. Becsült áruk általában 60 és 100 millió korona között mozog.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását