2024. április 28. - Valéria
A párizsi klímaegyezmény pénteki hatályba lépése magyar siker is - nyilatkozta Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal környezeti fenntarthatóság igazgatósága vezetője az MTI-nek.
2016. november 5. szombat 06:21 - HírExtra
 

Hozzátette: Áder János köztársasági elnök már a párizsi megállapodás napján felszólította a világ vezetőit, hogy "pörgessék fel a motorokat", gyorsítsák a megállapodás ratifikációjának eredeti ütemét. Ezzel a céllal írt levelet a magyar köztársasági elnök a világ tíz legnagyobb üvegházhatású gázkibocsátó országának, illetve az Európai Unió tagállamai vezetőinek.

Kőrösi Csaba hangsúlyozta, négy év nyereséget jelent, hogy a párizsi megállapodás már idén hatályba lépett az eredetileg tervezett 2020-hoz képest, és hangsúlyozta, hogy erre ilyen nemzetközi megállapodás esetében még nem volt példa. A megállapodás hatályba léptetése olyan gyors és sikeres volt, hogy a szerkezete, a titkársága, a támogatási rendszere ennyi idő alatt nem tudott kiépülni, ezért most kell létrehozni a támogatói rendszert.

A gazdaságot is formálja

A klímaegyezmény gazdaság-átalakító koncepció is egyben, és ha azt jól hajtják végre, akkor jelentős gazdaságdinamizáló hatása lehet. "Dekarbinozálni fogjuk gazdaságainkat a világon mindenhol" - fogalmazott, és utalt arra, hogy az országok különböző sebességgel csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását. Megjegyezte azt is, a csökkentés nem jelenti azt, hogy az országok lemondanak a jólétről, az energiáról, a közlekedésről. A megállapodás technológiai fejlődést hoz, versenyelőnybe pedig azok az országok kerülnek, amelyek időben alkalmazkodnak a technológia-váltáshoz.

Magyarország viszonylag jó pozícióból indul, hiszen az 1990-es szinthez képest mintegy 40 százalékkal csökkentette az üvegházhatású gáz kibocsátását, ez az a szint, amit az Európai Unió egésze szeretne elérni 2030-ra. Magyarországnak van tartaléka, mozgáslehetősége - emelte ki Kőrösi Csaba, és megjegyezte, hogy a napelem technológiában gazdasági dinamizáló erő van Magyarország számára is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását