2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

A törökök mindent megígérnek

Tisztességes és átlátható eljárást fognak lefolytatni a hatóságok a júliusi törökországi puccskísérlet felelőseinek elszámoltatása során - jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter Strasbourgban, miután megbeszélést folytatott az Európa Tanács (ET) főtitkárával.
2016. szeptember 8. csütörtök 08:09 - HírExtra

 

    "Soha nem feledkeztünk meg az Európa Tanács tagjaként vállalt kötelezettségeinkről, még ezekben, a török nép számára amúgy rendkívül nehéz időkben sem. Soha nem feledkeztünk meg a jogállamiság elveinek tiszteletben tartásáról" - szögezte le sajtótájékoztatóján a tárcavezető a Thorbjorn Jaglanddal tartott egyeztetését követően.

    "Mindenkit bíróság elé kell állítani, azokat is, akik megpróbálták meggyilkolni az elnököt" - tette hozzá Cavusoglu.

    "Az emberi jogok európai egyezménye iránymutatásként szolgál ebben a nehéz időszakban" - fogalmazott a külügyminiszter, akinek az országát számos bírálat érte a júliusi 15-ei hatalomátvételi kísérletet követő tisztogatások miatt.

    A sajtóértekezleten az Európa Tanács főtitkára fontosnak nevezte, hogy a török hatóságok tiszteletben tartsák a jogbiztonság elvét és az ártatlanság vélelmét.

    Thorbjorn Jagland hangsúlyozta, a török kormánynak nem lenne szabad egy kalap alá vennie a puccskísérlet valódi felelőseit és az államcsíny megszervezésével vádolt, amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok híveit, illetve az általa alapított mozgalomhoz köthető cégek alkalmazottait.

    "Nem győzzük nyomatékosítani a törököknek, hogy egyértelmű bizonyítékokat kell bemutatniuk, külön kell választaniuk a puccs mögött állókat azoktól, akik pusztán valamilyen módon kötődnek az úgynevezett Gülen-hálózathoz" - mondta. "Nem lehet automatikusan azt állítani a Gülenhez köthető iskolák vagy médiavállalatok dolgozóiról, hogy részesei voltak ennek a katonai puccsnak" - fejtette ki Jagland.

    Az ET-főtitkár kedden egy interjúban azt mondta: Ankara tisztában van azzal, hogy amennyiben nem biztosítják a tisztességes eljárás feltételeit, akkor számos ügy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán fog kikötni.

    A puccskísérlet során a puccsistákat nem számítva közel 250 ember halt meg és legalább kétezren megsebesültek. A történtek után átfogó tisztogatás kezdődött Törökországban a fegyveres erők és a rendőrség soraiban, az igazságszolgáltatás berkeiben, valamint a közigazgatásban, de például több mint 20 ezer, magánintézménynél dolgozó tanár engedélyét is bevonták. Sajtóhírek szerint legalább 100 ezer embert függesztettek fel vagy bocsátottak el, és több ezer embert vettek őrizetbe.

    A Recep Tayyip Erdogan török államfő egykori szövetségeseként, mai esküdt ellenségeként számon tartott Fethullah Gülen elítélte a történteket és tagadja, hogy bármi köze lett volna az erőszakos hatalomátvételi kísérlethez.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását